full screen background image

SAD se pripremaju za preventivni napad na Sjevernu Koreju što bi moglo izazvati globalni rat

--

Sjedinjene Američke Države planiraju da rasporede 24 „Boingova“ napadačka helikoptera AH-64 „Apač“ u bazu u Južnoj Koreji do početka februara, da bi pomogle Seulu da se suprotstavi pretnjama Pjongjanga, navode lokalni mediji.

Sva 24 helikoptera biće raspoređena u Kemp Hamfrizu, kada se završe građevinski radovi u bazi u oktobru, izjavio je komandant divizije američkog Ministarstva odbrane Kim Sung Min.

Prema navodima agencije, snage Sjedinjenih Američkih Država u Koreji (USFK) i Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštili su da će helikopteri zameniti nekoliko desetina helikoptera za posmatranje i izviđanje Bel OH-58 Kiova, koji su trenutno u službi USFK na Korejskom poluostrvu.

Američka strana naglasila je svoju posvećenost obezbeđivanju Južne Koreje i jačanje zajedničke odbrane.

„Apač“ je helikopter konstruisan da preživi teške napade i naoružan je oružjem koje može da nanese ogromnu štetu kopnenim snagama. Konstruisan je da radi i danju i noću, kao i u uslovima lošeg vremena i slabe vidljivosti.

Situacija na Korejskom poluostrvu postala je napetija poslednjih meseci, dok Severna Korejapojačava svoje balističke raketne i nuklearne probe, a Sjedinjene Američke Države ojačavaju svoje vojno prisustvo u Južnoj Koreji. U julu su se Seul i Vašington dogovorili da razmeste protivraketni sistem THAAD u Južnoj Koreji.

Sistem THAAD konstruisan je za presretanje balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa u terminaloj dolaznoj fazi. Ovaj potez susedne Kina i Rusija kritikovale su kao neprikladan i nerazuman postupak koji može da utiče na interese drugih zemalja.

webtribune.rs

loading...Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *