full screen background image

SDA kažnjena s 5.000 KM zbog Izetbegovićevog govora mržnje prema Radončiću

--

Prvobitno odbijen prigovor SBB-a, ali je Apelacioni odjel Suda BiH poništio takvu odluku.

Centralna izborna komisija BiH kaznila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Stranku demokratske akcije (SDA) novčanim iznosom od 5.000 KM, a po osnovu prigovora Saveza za bolju budućnost BiH protiv SDA te Bakira Izetbegovića, predsjednika te stranke, zbog njegovog govora mržnje na stranačkom skupu održanom 2. oktobra ove godine u dvorani „Sabit Hadžić“ na Ilidži.

SBB je prigovor CIK-u uputio jer je smatrao da je Izetbegović u tom istupu koristio govor koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio član 7.3 Izbornog zakona BiH.

Podsjećamo, Izetbegović je na tom skupu izrekao niz neosnovanih kleveta i optužbi na račun Fahrudina Radončića, lidera SBB-a.

No, zanimljivo je da je CIK prvobitno odbacio ovaj prigovor SBB-a, koji se potom žalio Apelacionom odjelu Suda BiH, a taj sud je prihvatio žalbu SBB-a, odbacio odluku CIK-a i prigovor ponovio vratio Komisiji na razmatranje.

CIKBiH je danas i konstatirao da je Apelacioni odjel Suda BiH poništio njihovu odluku te su stoga i kaznili SDA. Još zanimljivije je da je pravna služba CIK-a predložila da se SDA kazni maksimalnom kaznom od 7.000 KM, ali su predsjednik CIK-a Branko Petrić i članica Komisije Irena Hadžiabdić ocijenili da su dosadašnje visoke kazne koje je izrekao CIK preinačene u manje, pa je bolje da CIK odmah izrekne nižu kaznu!

To su u konačnici prihvatili i ostali članovi Komisije.

Kao pojašnjenje zbog čega CIK nije kaznio i Izetbegovića, novinarima je pojašnjeno da ”on nije bio kandidat na izborima“ te je stoga kažnjena samo SDA.

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i pravni ekspert koji je i uputio prigovor u ime te stranke, ocijenio je u izjavi za „Avaz“ da je u ovom slučaju veoma važno nekoliko činjenica.

– Izuzetno sam zadovoljan ovom odlukom, ne samo kao pravnik čiji su navodi iz prigovora i žalbe ovim potvrđeni već i zbog činjenice da je ovim uspostavljen presedan po kom se diskriminacija i govor mržnje na osnovu nečije vjere, porijekla i sličnih karakteristika ne mogu smatrati “uobičajenom predizbornom retorikom”, kako je to SDA tvrdila u svom izjašnjenju na naš prigovor.

I tu se vidi razlika između dva koncepta i poimanja Bosne i Hercegovine. SBB ovu državu doživljava kao mjesto gdje svi trebaju biti jednaki, a SDA želi da “oni”, kako je to Izetbegović rekao u svom govoru, odlučuju ko ovdje može doći, ko je dobar vjernik, ko je uzoran Bošnjak, pa i o svemu drugom.

Neće to baš moći, ipak je oko 70 posto Bošnjaka reklo NE tom konceptu i povjerenje dalo drugim strankama – kazao je Arnaut.

 

Izvor: ekspresno.org
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *