full screen background image

SDA o “Danu RS-a”: Podrivanjem Dejtona dovodite u pitanje postojanje tog entiteta

--

Odgovorne osobe u institucijama države i entiteta koja su u tome učestvovala ušle su u sferu izvršenja krivičnog djela. Tražimo od Tužilaštva BiH da ovaj slučaj analizira i da spram ovoga odlučno poduzme odgovarajuće mjere, istakli su iz SDA.

Dodaju da izjave zvaničnika o statusu entiteta RS kao države predstavljaju direktan atak na Dejtonski mirovni sporazum. RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Ona može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju osigurati konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive.

“Tražimo odgovor od zvaničnih institucija Republike Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije ime je na tom skupu govorio bivši predsjednik Srbije. Zvaničnici Srbije i entiteta RS moraju biti svjesni da podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer ako prestane važiti Dejtonski sporazum prvo što će prestati postojati su entiteti koji su nastali u Dejtonu. Napad na mirovni sporazum je napad na mir u regionu”, zaključuju u saopćenju.

Izvor: klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *