full screen background image

SDA “smicalice” za većinu u Kantonu Sarajevo: Preko novog kluba do kontrole rada Skupštine

--

“Obavještavam vas da napuštam Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo te da ću ubuduće djelovati u okviru Kluba SDA2-BPS. Također vas obavještavam da izlaskom iz Kluba SDA ne napuštam političku stranku SDA te da se politička stranka SDA i dalje nastavlja finansirati s osam zastupnika kao dosad”, napisao je Mešanović u obavještenju.
Da li SDA ovim potezom pokazuje slabost u Skupštini, s obzirom na sve turbulencije nakon smjene bivšeg premijera Elmedina Konakovića i da li se radi o kršenju poslovnika, pitali smo i opoziciju u Skupštini KS.

Zastupnica SDP-a Segmedina Srna-Bajramović za Klix.ba je kazala da ovaj proceduralni “manevar” s ciljem kontrole Kolegija SKS pokazuje samo da zadržavanje poluga vlasti za SDA nema cijenu.

“Sve navedeno predstavlja brutalno zloupotrebljavanje Poslovnika Skupštine. Dodatno težinu situacije oslikava i činjenica da je sve što je pogrešno učinjeno, podržano takvom bahatošću u smislu javnog priznanja po principu ‘jesmo napravili i šta nam možete’!? S obzirom da se radi o SDA, nas više ništa u KS ne može iznenaditi. Već odavno je ta stranka izgubila kompas u svom bahatom ponašanju da je samo pitanje gdje im je granica i do kada će im sve ovo narod trpjeti. Kako su nas početkom godine doveli u sramotno stanje da tele bude ključni razlog rekonstrukcije vlade, nastavili su očigledno da od svih nas zajedno prave telad, zloupotrebljavajući Poslovnik i procedure isključivo u vlastitom interesu”, ističe Srna-Bajramović.

A zašto je za SDA, kao vladajuću stranku bitna većina na Kolegiju? Kolegij je ključan u donošenju najvažnijih odluka, u smislu zakazivanja sjednica, dnevnog reda sjednica i još nekoliko bitnih pitanja te ukoliko određena stranka nema većinu na Kolegiju, teško je upravljati procesima.

Koliko je bitna ova prekompozicija u vlasti pitali smo i šefa Kluba Naše stranke Edina Fortu.

“Samo ime kluba ‘SDA2’ nagovještava da se ne radi o bitnom preslagivanju u kompoziciji vlasti. Moguće je da je klub SDA na ovaj način htio obezbjediti još jednu ruku na Kolegiju. Nije mi jasno zašto bi išli u taj proces, ako imamo u vidu da u ovom mandatu nećemo imati veći broj sjednica”, smatra Forto.

Našeg sagovornika smo upitali da li ovo preslagivanje u klubovima može utjecati na neke infrastrukturne projekte koji su planirani?

“Ne znam na koje infrastrukturne procese mislite. Ako mislite na gradnju infrastrukture, siguran sam da će se vladajuća većina pobrinuti da projekti budu započeti, jer im je jedino i preostalo da u izbornoj godini pokažu razrovane ulice i trotoare, što je već tradicija u poslijeratnoj BiH, kad već ne mogu pokazati da ljudi žive bolje nego kad su došli na vlast”, kazao je Forto.

Izvor: klix.baLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *