full screen background image

Sirijska armija pokrenula napad na stratešku važnu bazu na istoku Dare! Melju sve pred sobom.

--

Sirijska arapska armija (SAA) započela je snažan napad jutros na bazu strateški važne pozicije – brigade 52 u istočnoj Dari.

Pod vođstvom elitnih Tigrovih snaga SAA je napala iz nekoliko pravaca, pokušavajući da opkoli džihadističke pobunjenike Hajat Tahrir Al Šama.

Prema preliminarnim izveštajima, sirijska vojska je na domaku osvajanja ovog strateški važnog punkta džihadista, inače u neposrednoj blizini njihovog, za sada, upornog uporišta u gradu Al Hiraku kao i drugim naseljima na istoku Dare.

Brigada 52 je zaauzeta od strane južne frontalne brigade Slobodne Sirije (FSA) i Jabhat Al Nusre (sada Hajat Tahrir Al Šam) tokom njihove ofanzive 2015. godine.

Pobunjeničke snage su uspele da dođu do pokrajinske granice u provinciji Al Sveida gde bi konačno mogle da naprave i prodor u cilju zauzimanja ovog područja.

Međutim, njihov pokušaj ofanzive prema Sveidi biće teško ostvariv, budući da se neće boriti samo protiv SAA već i Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF), Sirijske socijalističke partije (SSNP) i lokalaca koji su mobilisani za ove borbe.

Borba se nastavila između vladinih snaga i militanata u južnoj provinciji Dara u sredu, s obzirom da je Sirijska arapska armija (SAA) zauzela još dva grada u strateškom području koje graniči sa Jordanom i Golanskim visinama. Prema izveštajima, SAA je napredovala iz Nahite i Same Al Hadeitat prema gradovima Maliha Al Garbija i Maliha Al Šarkija. Izveštaji kažu da je nakon kratkog perioda borbe, sirijska vojska stekla punu kontrolu nad gradovima.

Borbe su deo nedeljne ofanzive u toj oblasti, koja prema UN trenutno naseljava oko 45.000 ljudi. Većina raseljenih je navodno izbegla iz istočnih delova Dare prema južnoj granici zemlje s Jordanom.

 

Izvor: koktel.org
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *