full screen background image

Sirijski general poručio Izraelcima: Sirija i Hezbollah imaju dovoljno resursa za “kišu projektila” nad cijelim Izraelom i samo čekamo da…

--

Nakon nedavnog zračnog udara izraelskih snaga na južna područja Damaska je dr. Bashar Jaafari, stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim narodima, rekao da će pri svakom sljedećm napadu sirijska vojska koristiti pravo samoobrane i može gađati Međunarodnu zračnu luku “Ben Gurion” u Tel Avivu.

Jučer je sirijska vojska izjavila da imaju veliki kapacitet koji joj omogućava da dosegne bilo koji cilj na čitavom području Izraela.

“Naši strateški projektili mogu doseći bilo koji cilj na područjima okupiranim od strane Izraela”, rekao je Reza Shariqi, bivši general sirijske vojske. Podsjetimo da Sirija ne priznaje takozvanu “Državu Izrael” i za Damask je teritorij kojeg pod kontrolom drži izraelski režim okupirana područja Palestine.

U intervjuu za rusku tiskovnu agenciju Sputnik na arapskom jeziku, general Shariqi je naglasio kako navođene rakete iz Sirije imaju velike sposobnosti i doslovno mogu “preplaviti” proturaketni sustav izraelskog režima “Iron Dome”.

“Logično, mi smo pohranili svoje projektile na tajnim mjestima kako bi ih zaštitili od mogućih izraelskih napada”, dodaje bivši general sirijske vojske.

Te izjave dolaze nakon što je sirijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima dr. Bashar Jaafari u prošli utorak upozorio kako Damask neće sjediti besposleno i odgovorit će napadom na zračnu luku Ben Gurion južno od Tel Aviva, ako izraelski režim ponovno napadne Siriju.

Nakon njegove izjave je izraelska je vojska rasporedila bateriju protuzračnog sustava “Iron Dome” u gradskom području Tel Aviva.

Sirijska vlada je više puta osudila “imunitet” kojeg Izraelu pružaju SAD i nekoliko drugih država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a izraelski režim koristi takvu povlasticu za provođenje zračnih i topničkih napada na sirijske teritorije, a da ne mora računati na posljedice svojih nezakonitih i smrtonosnih napada. Hezbollah također ima dovoljno resursa za “kišu projektila” nad Izraelom

Oglasio se i libanonski pokret otpora Hezbollah, koji ima “dovoljno” precizno navođenih raketa, kaže njegov vođa Sayed Hasan Nasrallah.

“Hezbollah ima precizno navođene rakete i ima ih dovoljno”, izjavio je generalni tajnik Hezbolaha Nasrallah u intervjuu za libanonski Al-Mayadeen u subotu.

Iako je odbio otkriti detalje, kao što je broj ili domet Hezbolahovih preciznih raketa, izjavio je da će pokret gađati bilo koje mjesto koje smatra potrebnim.

Nakon što je rekao kako smatra da su napori izraelskog premijera Benjamina Netanyahua “beskorisni” kako bi spriječili Hezbollah da posjeduje te projektile, dodao je da ih pokret već ima i da će ih koristiti u svakom sukobu.

“Bojno polje u budućnosti će obuhvatiti sve palestinske teritorije okupirane od Izraela, a naši projektili mogu pogoditi bilo koji cilj u budućem ratu”, tvrdi Nasrallah.

Odbacujući rat protiv Libanona, glavni tajnik Hezbollaha je jasno dao do znanja kako će se svaku izraelsku operaciju velikog opsega smatrati proglašenjem rata i Izraelci će zažaliti zato što su sve opcije Hezbollaha “na stolu”.

U tom smislu, Nasrallah je izjavio da je moguće da Netanyahu griješi u pogledu Sirije ili Pojasa Gaze, jer ih napada prije izraelskih izbora kako bi ublažio optužbe za korupciju. Tuneli Hezbollaha.

Nasrallah je izraelsku vojnu operaciju “Štit sjevera” protiv tunela Hezbollaha u južnom Libanonu nazvao velikom medijskom propagandom i upozorio da ova operacija nije završila kako tvrde izraelske vlasti.

U tom kontekstu, podsjetio je da je Netanyahu ranije odbacio postojanje tih tunela, ali sada plaši izraelske doseljenike navedenom operacijom i koristi se Hezbollahom.

Za vođu Hezbollaha, kasno otkriće tunela ovog pokreta pokazuje neuspjeh izraelskih obavještajnih službi koje ih nisu mogle uočiti na vrijeme i kada su nečemu služili. Ući ćemo u Galileju (Al-Yalil) kako i odakle želimo

Nasrallah je također istaknuo kako uništavanje tunela Hezbollaha od strane Izraela i izgradnja zida u blizini libanonske granice neće spriječiti borce otpora da uđu u Al-Jalil, palestinsko ime za preimenovanu Galileju.

“Ako rat počne, odlučit ćemo hoćemo li ili nemo ući u Al-Jalil. Tada ćemo odlučiti kako ćemo ući; s kopna, iz neba ili, kako neki Libanonci kažu, na motociklima”, rekao je Nasrallah, smijući se.

Izvor: logicno.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *