full screen background image

Skandal u Oružanim snagama BiH, Dodik traži da vojnici obuku uniforme tzv. Vojske RS!

--

Danas je u kasarni “Kozara” održana centralna svečanost povodom Dana tzv. Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH u prisustvu najviših zvaničnika ovog bh. entiteta.

Postrojene jedinice predale su raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a zatim su intonirane himne BiH i entiteta RS.

Dodik je poručio da će RS poštovati Ustav BiH, ali da je kako je naveo, za njega i pripadnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka “vrhovna komanda u Banjoj Luci”.

On je zatražio od komande navedenog puka da iduće godine na ovaj datum više od polovine prisutnih vojnika obuče uniforme Vojske RS-a jer je, kako je naveo, 12. maj njihov dan.

Dodik smatra da danas nije lako biti pripadnik ovog puka u sistemu Oružanih snaga BiH, ali je istakao da je veoma posvećen da se očuva subjektivitet prisustva RS-a u toj strukturi i status pripadnika puka.

Naglasio je da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Tu odluku parlamenta RS iz 2017. godine, kako je rekao, treba poštovati i RS je odlučila da bude izvan bilo kojeg vojnog saveza, kako na istoku, tako i na zapadu.

“Nećemo dozvoliti da se bilo ko igra tim odlukama Narodne skupštine RS”, kazao je Dodik.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predstavnici javnog i kulturnog života, nevladinih organizacija proisteklih iz rata, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, te brojne zvanice i gosti.

Iz Srbije je stigao ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

“U ime predsjednik Republike Srbije i vrhovnog komadanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića čestitam vam ovaj dan. Da nije bilo uporne i hrabre borbe Vojske RS i otpora, velike solidarnosti svih Srba gdje god živjeli, ne bi se stvorila RS”, rekao je srbijanski ministar Vulin.

Predsjednica RS-a je prisutnima govorila o previsokoj cijeni za slobodu koju je platio narod.

“Cijena koju smo za tu slobodu platili bila je previsoka i zato se danas sa posebnim poštovanjem sjećamo onih koji su za slobodu koju mi danas uživamo dali svoje živote i dijelove tijela”, rekla je entitetska predsjednica Cvijanović.

Ona je dodala da RS želi mir i saradnju sa svima i da ambijent u kojem se obavljaju svakodnevni poslovi budu rasterećeni političkih pritisaka.

“Ali čini se, nažalost, da nisu svi u BiH jednako opredijeljeni za takav pristup. Zato je važno da tijesno sarađujemo, da budemo zajedno i da smo uvijek okupljeni oko interesa RS kao što to i danas pokazujemo. Živjela Republika Srpska”, istakla je Cvijanović – prenio je Klix.

Narodna skupština Srpske Republike BiH donijela je 12. maja 1992. godine odluku o formiranju tzv. Vojske Republike Srpske zbog, kako se navodi, zaštite srpskog naroda na prostorima BiH.

Izvor: bhdijaspora.net
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *