full screen background image

SLOVENSKI MEDIJI TVRDE: Kod Srba iz BiH se opet čuje zveketanje oružjem i priprema za RAT

--

Mariborski list “Večer” u komentaru pod naslovom “Dodikove secesijske vežbe” navodi da se kod bosanskih Srba “opet čuje zveketanje”, ali ovaj put više riječima nego oružjem, te iznosi provokativne govore Milorada Dodika i režisera Emira Kusturice.

Na manifestaciji u Banjaluci bio je i srpski predsjednik Tomislav Nikolić i neki ministri u vladi Srbije, ali ne i premijer Aleksandar Vučić koji je u nekim ranijim prilikama znao obuzdavati bosanskosrpske političare, navodi komentator lista.

Srbi u BiH su Dejtonskim sporazumom dobili institucije i položaj koji im jamči ravnopravnost u okviru BiH i pravo na suodlučivanje, ali je dogovor konstitutivnih naroda uslov da u Bosni bude mir, upozorava ljubljansko “Delo” u komentaru o kontroverznoj proslavi.

“Neustavni referendum o danu Republike Srpske nije bio sankcionisan, pa nije isključeno da će zbog popustljive reakcije međunarodne zajednice doći do novih referenduma bosanskih Srba. Na kraju krajeva, njihova je skupština već glasala za raspisivanje referenduma o sudstvu i tužilaštvu BiH. Na dnevnom redu mogao bi se ubrzo naći i referendum o otcepljenju Republike Srpske iako je ona nastala etničkim čišćenjem i genocidom”, navodi komentator Vili Einspieler.

“Ako bude išlo po tom scenariju, onda se Bosni crno piše”, zaključuje komentator “Dela”.

Ljubljanski list “Dnevnik” u prilogu pod naslovom “Banjaluka nije popustila pred Sarajevom” navodi da je najsporniji trenutak proslave u Banjaluci to što je na njemu održana i smotra vojne jedinice.

Zanimljiv je na proslavi bio i izbor režisera Emira Kusturice kao glavnog govornika i tekst njegovog govora u kojem je kazao da su Srbi u BiH najveći gubitnici zadnjeg rata, pri tome ne spomenuvši niti jednom rječju gubitke i trpljenja drugih, navodi list.

Takva retorika, Kusturičin opis Bakira Izetbegovića kao “Luciferovog pomoćnika” i drugi izrazi netrpeljivosti učinili su čak da se nakon njegova govora nastupi Tomislava Nikolića i Milorada Dodika učine “tolerantnima”, navodi u testu o banjalučkoj proslavi ljubljanski “Dnevnik”.

Slobodna-bosna.ba

loading...Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *