full screen background image

SMIJE LI SE DODIK SUPROTSTAVITI LUKAČU? – Je li Dragan Lukač naredio da se ubije zarobljeni Nedžad Dizdarević?(video)

--

BIHAĆ – Zanimljiv je video snimak objavljen putem portala Saff.ba budući da se na istom vidi kako aktualni minstar MUP-a Republike Srpske, Dragan Lukač u studenom 1994. godine rukovodi napadom na bošnjačko selo Sokolac u blizini Bihaća, odnosno kako ispituje i maltretira zarobljenog pripadnika Armije Repubilke Bosne i Hercegovine Nedžada Dizdarevića. Na spomenutom snimku jasno se čuje kada Lukač, nakon ispitivanja, naređuje svojim vojnicima da vode Nedžada Dizdarevića.

Nedžad Dizdarević je kasnije zaklan i logično se postavlja pitanje je li se zapovijed sa snimke odnosila na taj čin?

Podsjetimo, za ovaj strašni zločin osuđen je samo Pavle Gajić iz Ključa, a koji je na Sudu BiH priznao da je zaklao Nedžada Dizdarevića. On je za ovaj zločin osuđen na sedam godina zatvora. U obrazloženju presude Gajiću navodi se sljedeće.

“Dana 24. 11. 1994. godine, tijekom borbi njegove jedinice s pripadnicima 5. korpusa A RBiH, u naselju Sokolac, općina Bihać, nakon što su pripadnici Izviđačko-diverzantskog odreda i Odreda specijalne policije MUP-a Republike Srpske u popodnevnim satima po zauzimanju naselja Sokolac, vršeći pretres terena, stambenih i drugih objekata zarobili pripadnika II. Brdskog bataljona 502. slavne brdske brigade Dizdarević Nedžada, rođenog 27. 12. 1972. godine u Velikoj Kladuši, i doveli ga na prostor pored asfaltnog puta u blizini seoske džamije, gdje se okupio veliki broj uniformiranih pripadnika navedenih odreda, jer su u međuvremenu putem radio veze i u međusobnoj komunikaciji saznali da je uhvaćen „žuti“, što je bio znak za neprijateljskog vojnika i dok su neki od njih s njim razgovarali, u jednom trenutku, znajući da se radi o ratnom zarobljeniku, u namjeri da ga liši života uzeo nož zvani „bajonet“, te povlačenjem sječiva noža u predjelu prednjeg dijela vrata, zaklao zarobljenog Nedžada Dizdarevića i na taj način ga lišio života, nakon čega je neko od okupljenih pripadnika rafalom iz automatske puške ispalio više hitaca u mrtvo tijelo Nedžada Dizdarevića, usljed čega su nastala višestruka oštećenja i prijelomi na kostima glave, lica i karlice”.

Stoga bi bilo poželjno da Tužiteljstvo BiH procesuira Dragana Lukača za ubojstvo Nedžada Dizdarevića. Video snimak je dokaz da je Dragan Lukač zapovjedao vojnicima koji su zarobili i ubili Dizdarevića i da im je naredio da ga vode.

Također, Vlada Republike Srpske bi odmah trebala smijeniti Dragana Lukača s mjesta ministra MUP-a, no pouzdano se zna da njemu Milorad Dodik i ostali u Vladi RS-a ništa ne smiju, te ga posve sigurno neće smijeniti!

Izvor: dnevno.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *