full screen background image

ŠOK U FEDERALNOM PARLAMENTU: Raspala se SDP-ova većina, nije izabrana kandidatkinja DF-a!

--

Kandidatkinja Demokratske fronte za zamjenicu predsjedavajućeg Parlamenta, Mara Đukić, nije izabrana na ovu poziciju jer je dobile svega 32 glasa “za”.

Mada formalno Bh. Blok u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta ima natpolovičnu podršku (52 zastupnika), za izbor kandidatkinje Demokratske fronte glasalo je samo 32 zastupnika, iz reda SDP-a, DF-a i Naše stranke. 

Zastupnici iz ostalih stranaka, a koje nominalno sudjeluju u parlamentarnoj većini, dakle Savez za bolju budućnost, PDA i Nezavisni blok, glasali su protiv ili su pak bili suzdržani od  izbora kandidatkinje DF-a Mare Đukić. 

Alma Kratina iz DF-a zatražila je pojedinačno izjašnjavanje, pa je ustanovljeno da su zastupnici SDP, DF i NS hlasali  “za”, zastupnici PDA “ptotv” dok su zastupnici SBB suzdržan,Nezavisnog blok te Naroda i pravde bili “suzdržavni”.

Nakon toga pristupilo se glasanju za prijedlog HDZ-a, odnosno da se za dopredsjedavajućeg imenuje Mladen Bošković. Za je glasalo 32 zastupnika, suzdržana su bila 34 a protiv je bilo 27, tako da ni on nije dobio podršku.

Boškovič je potom zatražio pojedinačno izjašnjavenje. SDA je bila suzdržana, SDP, DF i NS protiv, dok su  SBB, A-SDA i PDA bili su za, a NiP suzdržan.

Ni kandidatkinja Naše stranke Sabina Ćudić za istu funciju iz redaa “ostalih”, nije dobila dovoljan broj glasova. Za njen izbor glasala su 42 zastupnika, dok je protiv i suzdržanih bilo puno više (21 odnosno 24).

Na pojedinačnom glasanju ustanovljeno je da su zastupnici SDA bili suzdržani, HDZ je bio protiv, SBB je bio za, kao i SDP, DF te NS. Nezavisni blok bio je suzdržan, kao i PDA te NiP. 

Nakon izjašnjavanja o prijedlozima za dopredsjedavajuće, predsjedavajući Karajbić dao je jednosatnu pauzu na kojoj će se razmatrati prijedlozi kandidata za radna tijela.

Ovo bi mogla biti politička poruka Željku Komšiću da njegov DF ne uživa podršku novoformirane parlamentrarne većine, a što bi u konačnici moglo dovesti do raspada i Bh. Bloka.

Izvor: SB
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *