full screen background image

SPASILAC IVAN KARADŽIĆ: “Nijedno dijete u povijesti nije ovako ronilo, nevjerovatno su snažni”

--

Ivan Karadžić, jedan od spasilaca iz međunarodnog tima ronioca koji pomaže Tajlanđanima u opsežnoj akciji spašavanja dječaka iz spilje, progovorio je za BBC. Objasnio je zbog čega se divi dječacima koji su zapeli u spilji.

Ta djeca bila su prisiljena napraviti nešto što nikad u povijesti nijedno dijete nije trebalo napraviti. Ni na koji način nije normalno da djeca od 11 godina rone u spilji”, rekao je Karadžić za BBC, pa pojasnio: “Rone u nečemu što se smatra izuzetno opasnim uvjetima, nema apsolutno nikakve vidljivosti, jedino svjetlo je ono iz naših lampi”.

“Iz tog razloga bili smo jako uplašeni zbog panike koja može izbiti. Uz to, postoji višestruka opasnost od kvara opreme koju koristimo. Zbog toga smo imali rezervni plan: Što ako nam prestane raditi ovaj dio opreme? Onda ćemo napraviti ovo. Što ako nam otkaže drugi dio opreme? Zamijenit ćemo ga rezervnim. I tako dalje. Ne ide mi u glavu koliko su ta djeca cool”, ispričao je Karadžić.

Izvor: slobodna-bosna.ba

 

“Nevjerojatno snažna djeca”

 

“Kad razmišljam o tome da su već dva tjedna u malom prostoru u spilji i da nisu vidjeli svoje majke i očeve… To su nevjerojatno snažna djeca. Da ne povjeruješ”, rekao je.

 

Na novinarsko pitanje kako je reagirao kad je vidio prvo dijete u spilji, Karadžić je odgovorio: “Bio sam jako uplašen jer kad sam vidio ronioca i dijete ispred sebe, a ne možemo vidjeti daleko u tim uvjetima, možda 50 metara, još uvijek nisam znao je li to žrtva ili živo dijete. Bio sam jako, jako uplašen. Nije to bio dobar osjećaj. No kad sam vidio da je dijete živo, osjećao sam se jako dobro”, rekao je Karadžić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *