full screen background image

Šta se dešava u Rusiji: Putinovi saradnici “misteriozno” umiru jedan za drugim posljednjih mjeseci

--

Iznenadna smrt ruskog ambasadora u Ujedinjenim narodima prošle sedmice bila je šesta smrt ruskih diplomata od početka novembra prošle godine. Vitalij Čurkin, ambasador u UN-u, preminuo je 20. februara nakon što mu je pozlilo na poslu. U početku su mediji javljali da je Čurkin umro od srčanog infarkta, ali nakon obdukcije su stručnjaci rekli da ne mogu da daju konačne odgovore o tačnom uzroku smrti.

Čurkinova smrt je jako slična smrti ruskog ambasadora u Indiji krajem januara, konzula u Atini početkom godine, te još jednog ruskog diplomate u New Yorku na dan američkih izbora 8. novembra prošle godine. Uzroci tih smrti bili su ili infarkti ili kratke i teške bolesti. U istom razdoblju umrla su i još dvojica ruskih diplomata – Andrej Karlov, ruski ambasador u u Turskoj koji je ubijen na jednoj izložbi, a istog dana je ubijen i Petr Polšikov u svom stanu u Moskvi, piše Independent.

Bivši general KGB-a, Oleg Erovinkin, glavni osumnjičeni za sastavljanje famoznog Trumpovog dosjea, pronađen je mrtav 26. decembra prošle godine. Erovinkin je bio i pomoćnik bivšem zameniku premijera Igoru Sečinu, današnjem šefu državne naftne kompanije “Rosneft”. Britanski Independent je sastavio tačnu hronologiju smrti diplomata: 8. novembar 2016. – Sergej Krivov Ujutro na sam dan američkih izbora, Sergej Krivov je pronađen bez svijesti na podu ruskog konzulata s povredama glave.

Prvi izvještaji govorili su o padu s krova i povredama glave, ali uskoro su Rusi zauzeli službeni stav da je Krivov umro od srčanog udara. Policija je brzo zatvorila slučaj, ali čak ni tri mjeseca kasnije medicinski stručnjaci nisu potpuno sigurni kako je umro. Osim toga, gotovo je nemoguće saznati što je tačno Krivov radio u konzulatu. Ruski mediji pišu da je bio zapovjednik konzularne dužnosti što bi značilo da je bio zadužen za spriječavanje sabotaže i brinuo se da američki obavještajci ne postave uređaje za prisluškivanje u konzulat. 9. decembar 2016. – Andrej Karlov Ruski ambasador u Turskoj, Andrej Karlov, ubijen je na izložbi u Ankari.

Ubio ga je turski policajac Mevlut Altintas uz povike: “Ne zaboravite Aleppo! Ne zaboravite Siriju”. Istog dana je još jedan diplomata ubijen je vatrenim oružjem. Petr Polšikov pogođen je u glavu i vjerovatno je zbog toga umro. Pištolj je pronađen ispod lavaboa u kupatilu, ali istraga još uvijek nije završena.

Polšikov je bio jedan od glavnih diplomata za čitavu južnu Ameriku u ruskom ministarstvu vanjskih poslova. 26. decembar 2016. – Oleg Erovinkin Bivši visoki zvaničnik KGB-a Oleg Erovinkin koji se sumnjiči da je pomogao bivšem britanskom špijunu Kristoferu Stilu u sastavljanju famoznog dosjea o američkom predsedniku Donaldu Trampu pronađen je mrtav na zadnjem sjedištu njegovog “Leksusa”.

Bio je odani saradnik Igora Sečina koji se često spominje u tom spisu. Mediji su govorili da je Erovinkina smrt gotovo sigurno bila ubistvo da bi se kasnije promijenila priča i sada je prihvaćeno da je smrt bila zbog srčanog udara. 9. januar 2017.

– Andrej Malanin Ruski konzul u Atini, Andrej Malanin, pronađen je mrtav na podu kupatila nakon što se nije pojavio na poslu. Grčka policija objavila je da ne postoje dokazi o provali i čini se da je umro prirodnom smrću. 27. januar 2017. – Aleksandar Kadakin Aleksandar Kadakin, ruski ambasador u Indiji umro je nakon “kratke i teške bolesti”, prenose indijski mediji pozivajući se na izvore koji kažu da je nekoliko nedjelja bio teško bolestan. Reuters je prenio da je Kadakin umro od srčanog udara, ali ostali detalji smrti nisu poznati. 20. februar 2017.

-Vitalij Čurkin Ruski ambasador Vitalij Čurkin iznenada je umro u New Yorku i sumnja se na srčani udar, ali mrtvozornik je rekao da bi trebalo provesti i toksikološko testiranje kako bi se provjerilo da kojim slučajem nije otrovan.

avaz.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *