full screen background image

ŠTA SE DOGAĐA SA NJEMAČKOM?: Policajci čuvaju džamije i sinagoge, ksenofobija u porastu…

Prema istraživanju provedenom na Univerzitetu Leipzig, jedna od tri osobe na zapadu zemlje i jedna od dvije na istoku zagovara ksenofobične ideje.

Ovi podaci jasno pokazuju da se ksenofobija značajno povećava ako se krene od zapada zemlje prema njegovom istočnom dijelu.

Također, 56 posto ispitanika u ovoj studiji je kazalo da se “osjećaju strancima u svojoj zemlji zbog prisustva muslimana”, javlja Anadolija.

Prema istom istraživanju, jedna od svake dvije osobe je odgovorila da podržava zabranu ulaska muslimanima u Njemačku.

Studija je pokazala da 36,6 posto Nijemaca smatra da su stranci naselili njihovu zemlju da to mjere da predstavljaju opasnost. Policija čuva sinagoge i džamije

Bekir Altas, generalni sekretar Islamske zajednice Milli Gorus – IGMG, komentirajući rezultate istraživanja, kazao je da je ksenofobija u Njemačkoj dostigla alarmantan nivo, dodajući da bi političari u toj zemlji trebali što prije poduzeti određene mjere kako bi spriječili takav trend.

Upozorio je da islamofobiju, antisemitizam i rasizam iz dana u dan podržava sve više njemačkih građana, napominjući da je potrebno voditi “mudru i integrirajuću politiku”.

“Njemačka je liberalna i demokratska zemlja. Međutim, čini se da je potrebno ponovo potcrtati ovakvu tvrdnju”, rekao je Altas.

Istakao je da je sramotno što čak i danas sinagoge u Njemačkoj moraju čuvati policajci, dodajući kako ni muslimani više ne žele da se stalno nalaze u situaciji kada je i dalje potrebno da policija čuva njihove džamije, prenose Agencije.

 

Izvor: SB
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *