full screen background image

STIŽU PRVE REAKCIJE NA ODLUKU BH. BLOKA: Evo šta su kazali Srećko Latal i Slavo Kukić

--

Nakon što su Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović, saopćili da Bh. Blok ostaje u opoziciji na federalnoj i državnoj razini, stigle su prve reakcije i komentari političkih analitičara.

Politički analitičar i regionalni urednik BIRN-a, Srećko Latal, pozdravio odluku Bh. bloka, ali je bio i kritičan zbog “dobre atmosfere” na konferenciji za medije Komšića, Nikšića i Kojovića dok je, kako je istakao, pola države potopljeno.

Kao potencijalni glasač ove političke opcije želio bih da se počnu istinski boriti za multietničku Bosnu i Hercegovinu, ali ne u Sarajevu, ne u bošnjačkim kantonima i opštinama, već u Banjaluci, Livnu, Šujici, rekao je za N1 politički analitičar i regionalni urednik BIRN-a, Srećko Latal. 

“Iznenadila me fina atmosfera, sa mnogo smjeha i radosti u situaciji kada nam se zemlja suočava sa raspadom, kada nam je pola zemlje potopljeno, kada frtalj zemlje traži vize za Njemačku, Sloveniju itd”, istakao je gost N1 i dodao kako ne vidi neki historijski momenat u današnjoj odluci Bh. bloka.

“Neki ovaj momenat doživljavaju ozbiljnije nego ‘48. kada je Tito Staljinu rekao ‘ne’. Ali cijenim ovu odluku kao njihov legitiman politički potez”, poručio je Latal.

Istakao je i šta bi volio da vidi, kao potencijalni glasač, od Bloka u budućnosti…

“Kao potencijalni glasač ove političke opcije želio bih da se počnu istinski boriti za multietničku Bosnu i Hercegovinu, ali ne u Sarajevu, ne u bošnjačkim kantonima i opštinama, već u Banjaluci, Livnu, Šujici, u Kaknju gdje je poplava. Širom države sa gumenim čizmama i zavrnutim rukavima, a ne u odjelima i ne za okruglim stolom”, kazao je Srećko Latal.

Sveučilišni profesor Slavo Kukić u izjavi za Klix.ba kaže kako odluka BH. Bloka predstavlja ohrabrenje za sve one građane koji državu ne doživljavaju na principu odvojenih etničkih zajednica, već državu ljudi. Kukić kaže da nema prirodnije odluke od ove, jer nacionalne stranke nisu prirodni saveznici stranaka koje čine Bh. blok. 

“Koaliranje s nacionalnim strankama može uništiti samo dignitet svih tih stranaka Bh. bloka, kao stranaka koje pripadaju drugom svijetu, drugom svjetonazoru“, smatra Kukić. 

On kaže kako je, ipak, šteta već napravljena jer ove stranke nisu na vrijeme javno saopćile ovakav stav. 

Samo je Naša stranka ranije jasno i izričito kazala da neće s nacionalistima. SDP i DF su ostavljali prostor za različite prosudbe i na taj način bojim se da su uticali na razočarenje jednog dijala biračkog tijala i bojim se na svakojaka tumačenja”, kazao je Kukić. 

Današnju odluku on tretira kao ohrabrujuću i za ovu grupu stranaka, ali i za Bosnu i Hercegovinu kao državu ljudi, a ne kolektiviteta. 

Izvor: SB
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *