full screen background image

Što ako su “Žuti prsluci” američki instrument pritiska na Pariz i neovisnost Europe?

--

Prije nekoliko dana sam smatrao nužnim pojasniti kojim je metodama globalistička elita desetljećima uspijevala prodrijeti u sve antiglobalističke pokrete, skupine i udruge civilnog društva, prevariti, podmititi, ucijeniti i za svoje ciljeve pridobiti vođe gotovo svih, ili barem najutjecajnijih društvenih organizacija i pokreta u zapadnom svijetu i šire. Opširnije pojašnjenje možete pročitati u analizi “Antiglobalistički pokret i jurišni odredi Black Bloc i Antifa su kupljeni novcem korporativnih elita”.

Iako je ovaj rijetki prijevod na hrvatski jezik eseja prof. Michela Chossudovskog osvježen zbog pokreta “Žutih prsluka” i ubačenih skupina koje izazivaju nasilnu reakciju policije, nije obrađena tema što ako je i sam vrh ovog pokreta isto tako potkupljen, otet, možda i stvoren za ostvarenje većeg geopolitičkog i geostrateškog cilja od poskupljenja goriva i povećanja poreza u Francuskoj? Ako je do sada uvijek tako bilo, a ispostavilo se da jest, tko tvrdi da i vodstvo “Žutih prsluka” nije dio ove vrlo lukave i nebrojeno puta korištene lukavštine?

Iako je bilo komentara da su se “Žuti prsluci” možda i počeli spontano okupljati, ali se kasnije prepoznao njihov potencijal i sada se koriste za veće uloge u globalnoj geopolitičkih šahovskoj ploči, možda simpatije prema pokretu nisu dopuštale da se logično i bez emocija pokuša zaključiti je li to zaista neovisan pokret ili bi utjecajniji igrači ipak mogli vući konce ovih prosvjeda.

Ruski stručnjak Nikolaj Starikov ne vjeruje u apsolutnu slobodu ovog pokreta, ili barem njegovog vodstva, a pojašnjava i zašto.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prošlog tjedna rekao kako namjerava poduprijeti amandmane na direktivu o plinu Europske unije koja ometa izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2. Kasnije je objavljeno da se Pariz dogovorio s Berlinom, ali su sve opcije još uvijek otvorene.

Zbog nesuglasica oko plinovoda je  Macron je čak odbio razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu. Što je utjecalo na stav predsjednika Francuske i koje se posljedice mogu očekivati od svađe čelnika vodećih država Europske unije?

“Kakvo iznenađenje, ako se pomisli na bliskost Macrona i Merkel. Zapravo, pokret “Žutih prsluka” vrši pritisak na promjenu stava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o pitanju Sjevernog toka 2. Naglašavam da samo prihvaćanje činjenice da su “Žuti prsluci” američki instrument pritiska na francusku vladu daje uvid u tekuće procese”, tvrdi Nikolaj Starikov.

“Žuti prsluci” mogu misliti sve što žele. Znate za šalu “kako su se zečevi voljeli, ali su zapravo bili uzgajani”. Uz svo dužno poštovanje prema civilnom društvu, “Žutim prslucima” i njihovoj želji da poboljšaju Francusku, ovaj pokret nije stvoren da rješava građanske probleme, već kao instrument pritiska na Macrona. Francuski predsjednik je pod pritiskom da Washingtonu jamči da Europa ne krene prema neovisnosti. Da nema nikakve europske vojske, da ne bude govora o “Novoj Europi” i “Staroj Europi”, jer postoji samo jedna i jedinstvena proamerička Europe. A da bi ona bila takva mora se blokirati izgradnja Sjevernog toka 2″, piše ruski stručnjak.

Zašto je baš Macron odabran da to odradi? Zato što nije shvatio da je sav bijes u zemlji usmjeren na to da shvati i promijeni svoju politiku. Podsjetit ću još jednom da kada je Macron odletio na sastanak G20 u Argentini, tamo ga je dočekao i čovjek u žutom prsluku. Signal je poslan, a Macron je, kao što vidimo, sve shvatio.

“Općenito, stvaranje političkih alata je uobičajena praksa. U tom smislu, stvaranje “Žutih prsluka” nije ništa posebno. Izmišljeni su kako bi pobijedili i natjerali Macrona da shvati poruku onih koji stoje iza tog pokreta. Vlada Macrona je svjesna da, ako ispuni zahtjeve onih koji stoje iza tog pokreta, sa samim pripadnicima pokreta može činiti bilo što. Može ih kazniti, uhititi, pucati na njih gumenim mecima ili gušiti ih suzavcem, ništa strašno se neće dogoditi”, uvjeren je Starikov.

Ali kakve veze imaju Žuti prsluci i plinovod Sjeverni tok 2? Naizgled nikakve, ali nije baš tako. Na kraju je sve tako jednostavno, a razlog je novac, ali puno više novca od 5 milijardi koje su SAD potrošile za pripremu i provedbu Maidana.

“Amerikancima koji stoje iza “Žutih prsluka” važno je blokirati izgradnju Sjevernog toka 2. Ukrajina se nalazi između Rusije i Europe koja je uvoznik ruskog plina, zbog čega Kijev dobiva izdašne financijske injekcije u svoj proračun. Ako se tranzit ruskog plina zaustavi, a ugovor istekne, onda je potrebno ili smanjiti antiruski projekt u Ukrajini, ili ga financirati iz vlastitog džepa. A na Zapadu nema viška novca”, piše Nikolaj Starikov.

Ovo pojašnjava i zahtjev Francuske da se Njemačkoj dopusti izgradnja Sjevernog toka 2, ali da se Berlin obveže kako će i sam nadgledati da se zbog toga ne smanji tranzit ruskog plina preko Ukrajine. Kako se Berlin misli izvući iz ovog začaranog kruga nije jasno, jer Sjeverni tok 2 automatski smanjuje tranzit preko Ukrajine, a time se smanjuje mogućnost financiranja antiruskog projekta u Kijevu. No, to sada nije tema.

“Francuska se svađa s Njemačkom, Njemačka nastavlja graditi, a Sjedinjene Države sve otvorenije i grublje pokušavaju usporiti i omesti izgradnju plinovoda koja je već u tijeku. Vidjet ćemo što će se dogoditi”, zaključuje Starikov.

Izvor: logicno.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *