full screen background image

ŠTO TO SPREMA DONALD TRUMP: Dva američka RAZARAČA ušla u Tajlandski moreuz, KINA U PRIPRAVNOSTI…!?

--

Peking je nedavno održao niz vojnih vježbi, a u aprilu i vježbu sa bojevom municijom u Tajvanskom moreuzom, izrazivši spremnost da se obračuna s tajvanskim „separatističkim snagama“ Dva američka razarača ušla su u ponedjeljak u Tajvanski moreuz koji Kinu dijeli od Tajvana, u vrijeme kada su zvanični Peking i Washington u zategnutim odnosima, rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Rob Manning, prenose agencije.

Brodovi USS Curtis Wilbur i USS Antietam su „obavili rutinski prolaz“ kroz taj pomorski prolaz širok 180 kilometara, dodao je Manning na konferenciji medije.

Prolaz međunarodnim vodama u smjeru sjeveroistoka „potvrda je opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za slobodan i otvoren Indijsko-pacifički prostor“, dodao je.

Operacije ‘slobodne plovidbe’

Ovo je drugi put u tri mjeseca da američki ratni brodovi „prolaze“ Tajvanskim moreuzom, u vrijeme kada pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru, gdje Washington redovno izvodi takozvane operacije „slobodne plovidbe“, potiču napetost između Kine i SAD-a.

Washington je 1979. prekinuo diplomatske veze s Tajpehom i priznao Peking, ali je i dalje najmoćniji saveznik otoka i njegov glavni dobavljač oružja. Nedavno je SAD odobrio licencu za prodaju podvodne tehnologije Tajvanu.

Peking je nedavno održao niz vojnih vježbi, a u aprilu i vježbu sa bojevom municijom u Tajvanskom moreuzom, izrazivši spremnost da se obračuna s tajvanskim „separatističkim snagama“.

 

Izvor: ekspresno.org
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *