full screen background image

Teške borbe suparničkih terorističkih frakcija u “zoni de-eskalacije Idlib”. DA LI ĆE RUSIJA REAGIRATI?

Nakon teških sukoba sa suparničkom terorističkom skupinom Noureddin Al-Zenki, teroristička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, predvođena sirijskim ogrankom Al-Qaede, uspjela je zauzeti nova područja u sjevernoj Siriji, priopćili su lokalni izvori u subotu, dodajući kako je jedan od zapovjednika terorista poginuo u borbama. Izvori u Aleppu rekli su da je Hayat Tahrir Al-Sham zauzeo selo Miznaz u jugozapadnom Alepu, koje je ranije bilo pod kontrolom terorističke skupine Noureddin Al-Zenki.

Prema izvješćima, vojni zapovjednik proturske skupine Noureddin Al-Zenki, Abdol Ramah, ubijen je u borbama s Tahrir Al-Shamom u Miznazu u jugoistočnim dijelovima regije Al-Artab u takozvanoj “zoni de-eskalacije sukoba Idlib”.

Izvori su također izjavili da su militanti Hayat Tahrir Al-Shama napali selo Kafr Nouran, pod kontrolom terorista skupine Noureddin Al-Zenki, dodajući kako je cesta koja povezuje Al-Artab i Kafr Nouran nakon sukoba zatvorena.

U međuvremenu su teški sukobi među teroristima blokirali cestu Urum Al-Soqra – Kafr Aleppo u zapadnom Aleppu.

Noureddin Al-Zenki je sve do nedavno bio dio koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, a neki ogranci skupine su i dalje ostali odani sirijskoj Al-Qaedi.

Skupina prati Hayat Tahrir Al-Sham na nekim bojištima, ali postupno odbija sve veći broj naredbi od strane krovne koalicije, tvrdeći kako je stekla više neovisnosti.

Krajem prošlog mjeseca je nekoliko vojnih zapovjednika suparničkih terorističkih skupina ubijeno u zasjedama u zapadnom Alepu, što je povećalo napetosti između skupine Noureddin Al-Zenki i koalicije Hayat Tahrir Al-Sham.

Osim toga, militanti skupine Noureddin Al-Zenki su u bliskom kontaktu s Turskom i bez pomoći Ankare bi brzo prestali postojati. Uskoro, ako Turska ne uspije očistiti prostor predviđen za uspostavu “demilitarizirane zone”, ova bi skupiona, zajedno s turskim snagama i drugim skupinama takozvane “Slobodne sirijske vojske”, silom trebala protjerati teroriste koji se ne žele povući.

Izvori iz zapadnog Aleppa su izvijestili da je u četvrtak zapovjednik skupine Noureddin Al-Zenki, Ahmad Al-Khatib, ubijen zajedno s jednim od njegovih pomoćnika od strane nepoznatih napadača u gradu Kafr Nasih.

Nakon toga je skupina uhitila je trojicu militanata Hayat Tahrir Al-Shama u gradu Dar Al-Izza u zapadnom Aleppu.

Kao odgovor je Hayat Tahrir Al-Sham poslali svoju vojnu opremu u regiju u blizini Dar Al-Izze, okruživši veći broj militanata skupine Noureddin Al-Zenki u selu Tal Adah u zapadnom Alepu.

Teroristi Hayat Tahrir Al-Shama su pokrenuli teške topničke i raketne napade na položaje Noureddin Al-Zenkija u Dar Al-Izzi.

Na temelju izvješća, stotine stanovnika Dar Al-Izze su održali prosvjedne skupove protiv terorista skupine Noureddin Al-Zenki, koji se civilima služe kao živim štitom od napada sirijske Al-Qaede.

Ovi napadi izgledaju kao uvertira onoga što će se dogoditi, ali puno širih razmjera, jer se desetine i stotine lokalnih skupina i seoskih zapovjednika ne mogu dogovoriti bi li poštovali dogovor o demilitarizaciji ili nastaviti borbu protiv “sirijskog režima”.

 

Izvor: logicno.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *