full screen background image

Trump Sjevernoj Koreji prijeti “libijskim scenarijem”: Pogledajte što smo napravili Libiji i Gaddafiju mogli bi isto i vama ako se ne pokorite

Kada je prije nekoliko dana američki savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao kako bi se u slučaju Sjeverne Koreje mogao primijeniti “libijski model” onda je mislio na dogovor iz 2003. kada je pokojni libijski predsjednik Muammar Gaddafi naivno pristao riješiti se opasnog naoružanja i potencijalnog razvoja nuklearnog arsenala u zamjenu za podizanje sankcija (znamo kako je to završilo nekoliko godina kasnije).

No, Trump očito toga nije svjestan pa je mislio kako Bolton misli na NATO agresiju protiv Libije iz 2011. te je po tom pitanju komentirao: “Taj model, ako pogledamo primjer Gaddafija, bilo je potpuno desetkovanje. Ušli smo unutra i porazili ga. Taj model bi mogao stupiti na snagu i sada ako ne postignemo dogovor, vrlo vjerojatno. No, ako postignemo dogovor, mislim da će Kim Jong Un biti jako, jako sretan”, rekao je Trump za vrijeme sastanka s generalnim tajnikom NATO-a.

Drugim riječima, Trump Kimu otvoreno prijeti “Gaddafijevom sudbinom”. Sve ovo više izgleda kao američki ultimatum, a ne mirovni proces i neće čuditi ako Sjeverna Koreja odustane od summita 12. lipnja koji bi se trebao održati u Singapuru, ako ne i od cijelog pregovaračkog procesa koji je do prije nekoliko dana izgledao optimistično.

 

Izvor: koktel.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *