full screen background image

U samo dva mjeseca hranom pobijedite bolesti štitnjače

--

Umor, debljanje, depresija, osjet hladnoće, gušavost, lošija kvaliteta kose

Ovi i brojni drugi simptomi povezuju se s bolescu stitnjace koja je nakon dijabetesa, najraširenija bolest endokrinog sustava na svijetu.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 2 milijarde ljudi bori se s problemima vezanima uz nepravilan rad ove male žlijezde. 

Samo u Hrvatskoj, svake godine dijagnosticira se 500 novih slučajeva, a obolijevaju najčešće žene. No, problem je to s kojim se bori i sve više muškaraca. 

Simptomi koji se isprva mogu pripisati menopauzi ili nekoj od kroničnih bolesti, u biti su znaci nepravilnog rada štitnjače, hipertireoze (pojačanog lučenja hormona) ili hipotireoze (slabijeg lučenja hormona). 

Jedan od razloga je nedostatak joda u organizmu, slijede stres, stil života, geni…

No utječu i brojni drugi faktori, koje valja uzeti u obzir. 


Postoji li rješenje za ovaj ozbiljan problem i kako mu kvalitetno pristupiti?


Hrana kao prirodni lijek za štitnjaču


Da, rješenje za probleme štitnjače leži u – prehrani. 

U svojim knjigama (serijal Prehrana 21. stoljeća) uvijek zagovaram samo jedan stil prehrane, koji smatram da je danas i najzdraviji, a to je mediteranska prehrana

I to ona koja uključuje namirnice niskog glikemijskog indeksa i niskog glikemijskog punjenja. 

Mediteranska prehrana rješenje je i za štitnjaču – sami možete pomoći svojoj štitnjači da ojača i to samo u 2 mjeseca. Eliminacijski program koji sam kreirala donosi plan odabira pravih namirnica i dodataka prehrani te eliminaciju one hrane koja vašoj štitnjači otežava rad. 

Riječ je o vegetarijanskom pristupu, koji se i u sve više istraživanja pokazuje kao kvalitetan stil prehrane za zdravlje štitnjače. 

I novije istraživanje sa sveučilišta Loma (SAD) sugerira da vegetarijanski stil prehrane zapravo može imati i zaštitnu funkciju za zdravlje štitnjače. 

Eliminacijom crvenog mesa (osobito junetine i svinjetine) umanjuje se rizik od visokih krvnih razina C reaktivnog proteina – CRP-a, pokazuje studija. 

Visoka razina tog proteina u direktnoj je svezi s upalnim procesima u tijelu, a upravo problemi vezani uz rad štitne žlijezde involviraju upalne procese. 

Zato je, uz meso, nužno da kroz 2 mjeseca “reprogramiranja” vaše štitnjače eliminirate i sve one namirnice koje potiču i održavaju upalu u tijelu.


Dobre i loše namirnice


Za početak, obavezno isključite svu hranu koja sadrži gluten i uvesti bezglutenske varijante tjestenine i kruha. 

Preporučeno je izbjegavati namirnice koje sadrže tiouracil i sve goitrogene namirnice, budući da utječu na razinu hormona u tijelu i time remete rad štitnjače. 

Zato nisu pogodne namirnice iz porodice kupusnjača (brokula, prokulice…), soja i sojini proizvodi te sva hrana koja sadrži rafinirani šećer.


Izbjegavajte: 

 • soju i sve sojine proizvode
 • gluten
 • kikiriki
 • pinjole
 • proso
 • jagode
 • breskve
 • batat
 • brokulu, cvjetaču, prokulice
 • kupus, kelj 
 • rotkvice
 • pastrnjak


Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. 

Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim tvarima, a koje se moraju naći na vašem jelovniku za zdraviju štitnjaču. 

Uvedite hranjivi sok od brusnica s jodom, koji će biti pravi eliksir za vašu štitnjaču, svako jutro prije doručka.


Dodaci prehrani


Štitnjači možete pomoći i kvalitetnim dodatcima prehrani, u obliku vitamina i minerala. 

No, nisu svi dodatci prehrani dobri i za štitnjaču, a mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lijekovima koje možda već uzimate kao propisanu terapiju. 

Zato je bitno znati koje je vitamine i minerale nužno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez. 

Preporučeni su: jodvitamini B skupine, cink i selen te hrana bogata L-tirozinom.

U mojoj e-knjizi nalazi se i popis dodataka prehrani koji se ne preporučuju kod uzimanja lijekova te kod kojih namirnica i pića (kava i sl.) valja biti na oprezu kada uzimate sintetsku terapiju.


Vježbanjem do zdravije štitnjače


Ne pokrenete li se, neće se pokrenuti ni vaša štitnjača. 

Tjelovježba je važan čimbenik u brizi za cjelokupno zdravlje, a kod štitnjače je presudna

Bolujete li od poremećenog rada štitnjače, morate znati da za vas nisu naporni treninzi koji od vas očekuju da prelazite granice svoje izdržljivosti. 

Ne, kod štitnjače je bitno vježbati do maksimalno 70 posto pune snage! 

Sve iznad toga, prevelik napor, izazvat će u vašem tijelu dodatno iscrpljivanje i stvoriti novi pritisak na već narušenu štitnjaču. 

Za vaše tijelo, bit će to dodatni šok koji će vas ostaviti u začaranom krugu gomilanja kilograma, umora, loše probave i nekvalitetnog tena i kose. 

Zato, krenite s laganim vježbama, šetnjom, aerobikom, vožnjom bicikla, a onda povećavajte vlastitu izdržljivost i snagu. 

Budite uporni, rezultate ćete vrlo brzo primijetiti.
 Ojačajte štitnjaču u samo 2 mjeseca uz e-knjige dr.Lejle!


Više o prehrani, suplementima, tjelovježbi i konkretne recepte za zdrava jela koja će pomoći vašoj štitnjači da ozdravi možete pronaći u e-knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave stitnjace”. 

Riječ je o prvoj e-knjizi na ovom području, koja na principima isključivo vegetarijanske prehrane donosi rješenje za jedan od najčešćih poremećaja endokrinog sustava danas – poremećen rad štitne žlijezde.

Ova e-knjiga prvo je, cjelovito rješenje za zdravu štitnjaču. 

Hipotireozi i hipertireozi možete stati na kraj već u svojoj kuhinji. 

Izvor: alternativa-za-vas.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *