full screen background image

U SVEMIRU SU POSTOJALE STARIJE CIVILIZACIJE OD NAŠE NA ZEMLJI!

--

Kad se raspravlja o vanzemaljskim oblicima života, uvek smo se svrstavali u dva tabora – jedni koji tvrde da postoje, a drugi koji kažu da ga nema.

No nedavna studija u časopisu Astrobiology proučavala je egzoplanete koje su otkrivene u poslednjih dvadesetak godina, kako bi izračunali koliko je verovatno da je osim ljudi postojala neka druga napredna civilizacija.

Fizičar i astronom Adam Frenk koji je autor studije, navodi da su izgledi da se inteligentna civilizacija razvila na Zemlji, i ni na jednom drugom mestu u svemiru, manji od 1 prema 10 milijardi biliona.

Frenk navodi kako taj ekstremno mali broj implicira da se pre nas vrlo verovatno razvila druga inteligentna i tehnološki naprednija vrsta.

“Gledajte to ovako. Pre našeg rezultata, neko bi rekao da ste pesimista ako tvrdite da je verovatnoća razvoja civilizacije na drugoj planeti jedan prema bilion. Čak i s tom procenom, ono što se dogodilo na Zemlji, verovatno se u istoriji svemira dogodilo još desetak milijardi puta” pojasnio je Frenk.

Najpoznatiji odgovor na pitanje o životu u svemiru je jednačina astronoma Frenka Drejka koja objašnjava varijable koje su potrebne da bi tehnološki razvijena civilizacija komunicirala s nama.

Upravo je ta jednačina uticala i na Frenkovu, koji je s kolegom sa Univerziteta u Ročesteru predstavio jednostavniju verziju.

Iako je verovatnoća da smo sami u svemiru ekstremno mala, zbog velikih udaljenosti u svemiru i nesigurnosti oko pojmova kao što su vreme, moguće je da nikad nećemo moći komunicirati s drugim civilizacijama.

Naša civilizacija je stara 10.000 godina i ako tipične civilizacije ne traju puno duže, velika je verovatnoća da su mnoge druge izumrle, navode istraživači.

 

Izvor: svettajni.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *