full screen background image

UBOJICA NEKOLIKO VRSTA RAKA: Ove čudesne sjemenke dokazano sprječavaju i liječe najteže bolesti, a evo i kako…

--

Obožavali su ga i stari Egipćani – Kleopatra je njime mazala kosu i kožu, liječnik Hipokrat koristio ga je i za probavne tegobe, a sjemenke su pronađene čak i u Tutankamonovoj grobnici

Ulje koje se dobiva tiještenjem sjemenki crnog kima (Nigella sativa) tisućama je godina cijenjeno kao prirodni lijek.

Zahvaljujući njegovim moćnim aktivnim tvarima, crni kim je pravi multitalent u liječenju brojnih oboljenja te u narodu slovi kao lijek za sve bolesti.

Unatoč tome što su laboratorijske studije provedene na životinjama tijekom posljednjih nekoliko desetljeća dokazale brojne dobrobiti ulja crnog kima, ozbiljnija klinička testiranja na ljudima se rijetko provode.

Premda su brojne studije dokazale njegovu djelotvornost protiv raka, pa čak i to da ublažava štetne efekte kemoterapije, bolnice ga još uvijek ne primjenjuju u liječenju osoba oboljelih od karcinoma.

Jedno pitanje koje si možemo postaviti jest: zašto?

Crni kim – sprječava i liječi rak

Brojna su istraživanja pokazala i potvrdila snažna antikancerogena, protuupalna i antialergijska svojstva ulja crnog kima.

Kad je riječ o raku, važno je naglasiti da ovo ulje djeluje na više različitih vrsta karcinoma i tumora.

Primjena crnog kima izvrsna je strategija i u prevenciji i u liječenju različitih vrsta raka.

Kako ono zapravo djeluje?

Ulje crnog kima pridonosi eliminaciji bolesnih i mutiranih stanica, a da pritom ne dira zdrave stanice niti stvara toksine u organizmu.

Ono ima selektivna citotoksična svojstva, a to znači da uništava stanice raka ne ugrožavajući pritom zdrave stanice.

Istraživanje koje su 2014. godine proveli znanstvenici iz Saudijske Arabije pokazalo je sljedeće: što je viša koncentracija ulja kojim se tretiraju stanice raka, to je veća apoptzoza, odnosno odumiranje mutiranih stanica.

Crni kim sadrži vrlo moćan sastojak timokinon, koji je otkriven 60-ih godina prošlog stoljeća.

Riječ je o prirodnom sastojku i snažnom antioksidansu koji jača naše obrambene mehanizme te ima višestruko antikancerogeno djelovanje.

Ta aktivna tvar sprečava množenje stanica karcinoma i dovodi do apoptoze – odumiranja stanica raka. (Dokazano je njegovo djelovanje kod leukemije, raka dojke i tumora na mozgu.)

Osim timokinona, ovo ulje sadrži još dva moćna prirodna sastojka – timol i timohidrokinon.

Kolika je moć ulja crnog kima, svjedoči i australsko istraživanje, koje je pokazalo da ono, osim što zaustavlja rast raka gušterače, može ga i spriječiti, i to zahvaljujući snažnom sastojku timokinonu.

Crni kim pokazao se najdjelotvornijim kod:

leukemije

raka dojke

raka debelog crijeva

raka gušterače

raka pluća

fibrosarkoma

raka prostate

raka vrata maternice

tumora na mozgu

Štiti od štetnih efekata kemoterapije i zračenja

Studija objavljena 2009. godine pokazala je da ulje crnog kima smanjuje štetne učinke zračenja tijekom radioterapije, kao i štetne učinke imunosupresiva i ionizirajućeg zračenja.

Istraživanje provedeno 2010. godine otkrilo je da crni kim djeluje i tako da smanjuje toksičnost kemoterapijskog lijeka ciklofosfamida.

Studija iz 2012. pokazala je da kemoterapijski lijekovi imaju snažniji terapeutski učinak ako se kombiniraju s timokinonom uz ulja crnog kima, koji usto smanjuje štetne efekte same kemoterapije.

Ostala ljekovita svojstva crnog kima

Od 1964. do danas objavljeno je više od 650 studija koje potvrđuju ljekovita svojstva ulja crnog kima, a u nastavku vam otkrivamo samo neka od njih:

pomaže zdravlju probavnog sustava

jača imunosni sustav

čuva zdravlje jetre

može prevenirati dijabetes tipa 1 i 2

čuva zdravlje srca i pluća

pomaže kod hipertenzije

ublažava astmu

eliminira H. pylori

čuva zdravlje zglobova

djeluje protiv superbakterija kao što je MRSA

hrani i revitalizira kosu

pomaže kod kožnih tegoba, poput akni, ekcema, rozaceje, psorijaze

pridonosi plodnosti

Spriječite bolesti uz pomoć crnog kima

Kako biste najbolje zaštitili svoje zdravlje, što češće koristite ulje crnog kima.

Možete ga dodavati u vaša jela – primjerice, u povrtnu juhu, salatu, jela s curryjem, smoothije ili ga prije konzumacije pomiješati s malo meda ili svježe iscijeđenog soka.

Ulje crnog kima možete nanositi i direktno na kožu.

Napomena

Kod nekih osoba ulje crnog kima može na koži izazvati alergijsku reakciju pa je prije njegove primjene dobro provjeriti kako koža reagira. U rijetkim slučajevima kod oralne primjene može izazvati grčeve, povraćanje ili proljev. Ne preporučuje se oralno uzimanje ulja djeci mlađoj od 5 godina.

 

Izvor: ekspresno.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *