full screen background image

UNIŠTAVA KANDIDU I STREPTOKOKU: OVAJ ZAČIN ĆE VAS OČISTITI OD SVIH VIRUSA I BAKTERIJA!

--

Karanfilić ili klinčić je specifična začinska vrsta drveta koje raste u tropskim krajevima Azije. Riječ je o zimzelenom drvetu koje je visoko 12 metara, a sušenjem cvijetova nastaje aromatični začin.

Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji i najvažniji je fenolni spoj eugenol (76,8 posto), i beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto).

Obiluje fenolnim spojevima, eteričnim uljem, te je nakorisniji kuhan, a ima nešto vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća.

Stručnjaci mu pripisuju i brojne druge pozitivne efekte na organizam. Njegovo ulje se koristi u antiparazitnom čišćenju probavnog trakta jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, efikasan je protiv Kandide i drugih gljivica, kao i bakterija, te streptokoka. Dijeluje kao antihistaminik, te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju visokog pritiska i holesterola u krvi. Ublažava bol, naročito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.

Izvor: hayat.ba
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *