full screen background image

URNEBESNA FOTOGRAFIJA IZ HRVATSKE: Hrvatski grb otklizao iz okvira i otkrio druga Tita iznad školske ploče

--

Novinar Elvis Morina na svom je Facebook profilu objavio fotografiju iz neke hrvatske učionice, u kojoj je nad školskom pločom nekad bio uokviren drug Tito koji je u istom okviru u recentnijim vremenima zamijenjen hrvatskim grbom, piše Šibenik.in.

Šahovnica je, međutim, nekako otklizala iz okvira i ostavila napola otkriveno maršalovo lice, a sve to skupa zgodno je podsjetilo na prizor kada je Banksyjeva ‘djevojčica sa balonom’ prošlog tjedna u trakama počela izlaziti iz okvira tijekom aukcije u kući Sotheby’s.

Podsjetimo, slika ‘Djevojka s balonom’ tajanstvenog i kontroverznog britanskog uličnog umjetnika Banksyja prodana je u petak navečer na aukciji u Sotheby’su u Londonu za milijun i 42 tisuće funti, piše BBC.

Umjetničko se djelo potom samo izrezalo uz pomoć rezača papira koji je bio ugrađen u okvir slike dok su okupljeni u šoku i nevjerici gledali.

“Djevojka s balonom” nastala je 2006. godine na zidu u londonskoj Ulici Great Eastern i jedno je od najpoznatijih Banksyjevih umjetničkih djela, a prikazuje djevojku koja poseže za balonom u obliku srca. Verzija koja je prodana na aukciji reproducirana je na platnu uz pomoć spreja i akrilnih boja. Originalna “Djevojka s balonom” 2017. je godine proglašena omiljenim umjetničkim djelom stanovnika Velike Britanije.

Banksy je uništavanje “Djevojke s balonom” popratio objavom na svom Instagram profilu uz riječi “Ide, ide, otišlo…”.

Izvor: SB
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *