full screen background image

(VIDEO) UHVAĆENA PORUKA IZ SVEMIRA: Misteriozni vanzemaljski signali raspametili naučnike!

--

Naučnici su uhvatili “misteriozne signale” s male maglovite zvezde udaljene 11 svetlosnih godina od Zemlje.

Abel Mendez, astrbiolog sa Univerziteta Portoriko u Aresibu, kaže da je ova zvezda posmatrana 10 minuta i da je signal bio “gotovo periodičan”. On dodaje da postoji mogućnost da je signal poslao “inteligentni vanzemaljski život”.

“Grupe SETI (lovci na vanzemaljce) znaju za te signale”, napisao je Mendez u emajlu Biznis insajderu, ali je naveo da je verovatnije da signali potiču od nečega što su ljudi pustili u svemir – na primer satelit koji je odlutao.

Ovako izgledaju erupcije na zvezdi

“Vidokrug Aresiba je dovoljno širok, tako da postoji mogućnost da ove signale nije otpustila zvezda, nego neki drugi objekat u vidnom polju”, naveo je Mendez dodajući da “neki komunikacioni sateliti emituju frekvencije koje smo posmatrali”. Međutim, on je 12. jula pisao u svom blogu o misteriji Rosa 128 i naveo da “nikad nismo videli satelite koji emituju takve praske”, a signale je nazvao “veoma specifičnim”.

Moguće je i da signali potiču od erupcije na zvezdi, izliva energije s površine zvezde. Mendez kaže da naučnici od 16. jula nadgledaju zvezdu i njeno okruženje i da će “biti uspeh ako ponovo uhvatimo signale”.

Deo kompleksa teleskopa Alen

“Ako ne dobijemo signal ponovo, misterija će biti još veća”, kaže Mendez.

Set Šostak, astronom sa SETI Instituta, potvrdio je da su “vrlo svesni tih signala” i nadaju se da će iskoristiti moćni komples teleskopa Alen (ATA) u Kaliforniji da ih “proveri”.

“Velike su šanse da reč o vanzemaljskom prisustvu. Uvek je i bilo tako”, kaže Šostak.

Izvor: koktel.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *