full screen background image

Vojska Estonije pobjeđuje ruskog medvjeda (VIDEO)

--

U Tallinnu se na autobusima mogu vidjeti veliki plakati Visoke vojne škole Ujedinjenih obrambenih snaga Estonije. Plakat prikazuje ralje medvjeda i  hladnokrvno lice estonskog vojnika sa sloganom: “Važno je tko je uz vas, a ne tko je ispred vas”.

 

Aluzija s medvjedom koji predstavlja Rusiju otvara pitanje zašto se u  oglašavanju za vojno obrazovanje susjedna zemlja pokazuje kao grabežljivac? Situacija je neugodna i za 24,9% etničkih Rusa u zemlji, bolje rečeno za 29,6% ruskog govornog stanovništva.

U Estoniji se pravdaju kako se radi o sposobnosti obrambenih snaga da zaštiti stanovnike od opasnih šumskih grabežljivaca, a po savjetu Estonskog lovačkog društva medvjedi su bili najprikladniji za plakat.

Međutim, broj medvjeda u Estoniji je relativno mali, a vukove, koji su mnogo opasniji, nitko ne spominje. Razumljivo, vuk se smatra nacionalnim simbolom zemlje, stoga bi tim redoslijedom glavni šumski neprijatelj estonskog naroda bila divlja svinja.

No, promotivni video Visoke vojne škole pojašnjava trik hrabrog i hladnokrvno estonskog vojnika, koji ne trepće ni pred najvećim opasnostima.

U jednom prizoru mu prilazi ruski tenk T-90, koji se pred pogledom estonskog vojnika pretvori u prah. Dakle, sada je već jasnije da medvjed na plakatu nije “opasni šumski grabežljivac”, kao ni da hrabra i povijesno dokazana estonska vojska svoj narod ne brani od šumskih nemani, nego je sposobna odbiti napad “mučkog agresora s istoka”.

Usput, vojni analitičari su pomno proučavali mogućnosti, pravce i strategije ruske vojske, a izvješće švedskog Instituta za obranu navodi kako bi u slučaju rata između Moskve i NATO pakta ruska vojska osvojila Estoniju, Latviju i Litvu u manje od tri dana

Iako na Zapadu redovito najavljuju “rusku agresiju”, do sada je Kremlj poricao bilo kakve namjere o mogućem ruskom napadu na zemlje na svojim zapadnim granicama.

VIDEO – Promotivni spot Visoke vojne škole Estonije

Izvor: logicno.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *