full screen background image

VUČIĆ POSLijE RAZGOVORA S MERKELOVOM: Kancelarka mi je rekla “možeš da me pozoveš kada hoćeš”! Ona zna koliko su nam važni MIR I STABILNOST!

--

Kancelarka Angela Merkel insistira, a mi smo apsolutno saglasni, da se mir i stabilnost moraju očuvati po svaku cenu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa kancelarkom u Berlinu i istakao da mu je rekla da može da je pozove ako je potrebno.

Dogovorili su se, kaže, da u okviru EU nastave da rade na pronalasku rešenja:

– Jer, rešenje je uvek bolje nego da rešenja nema, bolje je od svakog konflikta, makar i zamrznutog – rekao je Vučić novinarima.

– Da li tu postoje neke hitne stvari? Ne, nema ih. Ne postoji ništa važnije od očuvanja mira i stabilnosti – dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je veoma zadovoljan razumevanjem na koje je naišao i poštovanjem koje Srbija uživa kod kancelarke.

Ono na čemu je i kancelarka insistirala, kaže, to je da se mir i stabilnost moraju sačuvati po svaku cenu.

“Možeš da me pozoveš kad hoćeš”, rekla je Merkel Vučiću i primetila da on ne koristi tu priliku, naveo je Vučić i dodao da je rekao kancelarki da ne želi još i on da je uznemirava.

Veoma sam zadovoljan što je htela ne samo da nas čuje, već i sasluša naše stavove – rekao je predsednik podsećajući da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas novinarima u Berlinu da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da bi bilo veoma važno da Srbija prisustvuje Samitu EU i Zapadnog Balkana, u maju u Sofiji.

– Ja sam objasnio sve, kako to ide i na koji način, kao i da bi taj Samit bez Srbije značio štetu i problem za Srbiju i da to mi sebi ne možemo da dopustimo – rekao je Vučić.

Neće nam biti lako s KiM, sve drugo nam dobro ide

Neće nam biti lako u budućnosti na političkom planu i to zbog KiM, ali sam zadovoljan razumevanjem koje sam dobio u Berlinu, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Na pitanje šta je njegova poruka nakon susreta, a s obzirom da je pre posete Berlinu poručio da ne treba previše da očekujemo, rekao da nam sigurno neće biti lako, ni Srbiji ni njenim građanima, ali da je zadovoljan razumevanjem koje je dobio u Berlinu i poštovanjem koje Srbija uživa.
– A, da će nam biti lako, neće – zaključio je.
Ali, dodao je, u Berlinu nije bilo ni one vrste pritisaka koje su “prognozirali” razni analitičari.
Merkel je, primetio je, suviše pametna da bi analitičari vodili politiku.
Uostalom, kako je rekao, onda bi oni bili nanjenom mestu.
Objašnjavajući svoju poruku građanima Srbije, rekao je da nam neće biti lako u političkom smislu i da on to nikad nije krio.
– Ali, ekonomski odnosi i sve drugo ide u dobrom smeru, 3,9 odsto nam je rast u prva tri meseca, najviše stranih direktnih investicija, više nego svi drugi u regionu, ne vidim ništa loše sem onog što nas čeka težak politički posao i ja to nikad ne krijem od naroda – rekao je predsednik, uz opasku da bi bilo besmisleno da potcenjuje ljude u Srbiji.
Ponovio je da za nas nema dobrog rešenja za kosovsko pitanje.
– Nema za nas dobrog rešenja za KIM, ali kompromis podrazumeva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni ili pomalo zadovoljni – zaključio je.

Kako kaže, rekao joj je da se nada da će doći u Sofiju i da će Srbija tamo biti predstavljena, a da o formalnim pitanjima nisu razgovarali.

– Zamislite da dođu sve zemlje EU, jer će i sa Španijom da naprave neki dogovor, i da dođu predstavnici Prištine i svih sa Zapadnog Balkana… Kakva bi to šteta i koliko bi loše bilo za Srbiju. Svakako ćemo biti predstavljeni na, nadam se, najvišem nivou – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nemačka kancelarka nije pominjala stolicu u UN za KiM, niti je u razgovoru sa njom bilo reči o bilo kakvom iscrtavanju mapa.

Na pitanje da li je bilo reči o stolici u UN, uzvratio je da je Merkel svakako jedan od najmudrijih i najpametnijih sagovornika, da je konkretna, ali i korektna. 

Vučić je, na špekulacije da će mu Merkel tražiti da “prestane sa iscrtavanjem novih mapa”, kako misli jedan nemački analitičar, izjavio da se o tome nije razgovaralo.

Nemačka kancelarka nije osoba sa kojom se takav razgovor može voditi, rekao je predsednik Srbije.

Merkel zna kako da usmerava razgovor, a ljudi sa takvim samopouzdanjem i mudrošću ne koriste rečnik pretnji kakav imaju neki analitičari, istakao je.

Primetio je i da bi mnogi da su u prilici, kao on, da razgovaraju s Merkelovom – samo lepo o sebi govorili. 

Izvor: informer.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *