full screen background image

Zbog OVOGA čovjeka je Zlatan Ibrahimović odbio Bosnu i Hercegovinu

--

Zlatan Ibrahimović jedan je od najboljih evropskih napadača u posljednjih dvadesetak godina. Ovaj bivši švedski reprezentativac toliko puta je doveden u vezu s nastupom u dresu s bh. grbom, ali je njegova odluka bila da nastupa za zemlju u kojoj je rođen.

Tamo je naučio igrati fudbal odakle se vinuo put najboljih evropskih klubova kroz karijeru koja još traje. A jeste li se ikada zapitali ko je kriv što Zlatan nije igrao za BiH iako je postojala realna šansa da se to dogodi?

Događaj datira iz 1997. godine kada je Ibrahimović još uvijek bio mladić bez velikog međunarodnog iskustva, njegova karijera bila je na samom početku. Predsjednik FSBiH tada je bio Jusuf Pušina, a selektor Fuad Muzurović. Ibrahimoviću je bilo 16 godina.

Šteta ostaje…

“Pričao sam sa ljudima iz Saveza, sa Jusufom Pušinom sam imao korektan odnos. Insistirao sam da pozovu Zlatana, na što su mi rekli ‘ma imamo mi takvih koliko hoćeš’. Pogodilo me to, nisam više zvao. Šveđani su u njemu vidjeli svjetskog napadača, a ja sam to znao od kako je Zalatan počeo igrati fudbal. Neću reći ime trenera koji nas je odbio – neka ide njemu na čast”, ispričao je jednom prilikom Šefik Ibrahimović.

Tako je fudbalski ”stručnjak” Jusuf Pušina od bosanskog dresa zauvijek otjerao igrača kakvog gledamo jednom u deset godina. Jer Zlatan ne samo da je napadač svjetskog ranga, on je fudbalska ikona o kojoj će pričati generacije.

Danas je već na kraju karijere, sumiraju se utisci, a nama ostaje žal što u nama najdražem dresu nismo gledali jednog od najvećih. Ko će znati, možda se i ovih dana na nekom fudbalskom terenu negdje u Švedskoj krije novi Ibra. I možda naši ”stručnjaci” ovaj put konačno progledaju.

Izvor: bhdijaspora.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *