full screen background image

Zbog ulaska američkog razarača u Južno kinesko more, Kina rasporedila projektile “Ubojice Guama” dometa 5500 milja i pokazala ko je gazda!

--

Nakon što je američki razarač ušao u Južno kinesko more, Peking je na sjeverozapadu zemlje rasporedio balističke projektile srednjeg dometa “Dong-Feng 26”.

Protubrodski projektil, nazvan “Ubojica Guama”, razmješteni su na sjeverozapadnoj visoravni i pustinjskim područjima azijskog diva, izvijestio je jučer kineski službeni dnevni list Global Times .

Projektil “Dong-Feng 26” je sposoban za uništavanje ciljeva na odaljenosti od skoro 5500 milja i može napasti više ciljeva, uključujući američke mornaričke baze u Guamu na zapadnom Pacifiku. Ovo ubojito oružje je kinesko zrakoplovstvo službeno dobilo u travnju 2018. godine.

Izvješće o raspoređivanju projektila je potvrđeno nakon što je američki razarač “USS McCampbell”, naoružan navođenim projektilima, ušao u s bad word o područje u Južnom kineskom moru i plovio u blizini Paracelskih otoka, za koje je Peking tvrdi da su dio kineskog teritorija.

Nakon što je primijetio prisutnost američkog razarača u Južnom kineskom moru i osudio akciju kojom SAD krše suverenitet Kine, Peking je u područje Južnog kineskog mora poslao borbene zrakoplove i ratne brodove.

Citirajući kineskog vojnog stručnjaka, Global Times je izjavio kako je postavljanje projektila DF-26 “dobro upozorenje da je Kina u stanju čuvati svoj teritorij”.

Projektili “Dong-Feng 26” mogu pokrivati Južno kinesko more čak i ako se lansira iz najudaljenijih dijelova Kine, upozorava Global Times

Južno kinesko more je s bad word o područje Tihog oceana, za kojeg Peking tvrdi da je gotovo 90% kinesko područje i akvatorij. Zbog toga je postalo mjesto stalnih napetosti između azijskog diva i Sjedinjenih Država, koje osporavaju kineske tvrdnje i navode “kako štite slobodu plovidbe i svoje saveznike”.

Washington je nekoliko puta poslao zrakoplove i ratne brodove u blizinu malih otoka pod kontrolom Kine, pod izgovorom obrane “slobode plovidbe”. Peking je sa svoje strane optužio Washington da destabilizira područje i nastoji uspostaviti dominaciju nad s bad word im otočjem i Južnim kineskim morem.

Izvor: Global Times
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *