full screen background image

Žena me ostavila zbog prljavog suđa: Zvuči strašno, ali tek sada shvatam šta je prava istina i koliko sam je povrijeđivao

--

Pomislit ćete da je moja žena prava rospija bez duše, ali tek sada shvatam da je bila potpuno u pravu.

Zvuči tako nerazumno kada to izgovorim: “Žena me je napustila jer nekad ostavim prljavo posuđe pored sudopere”. Zbog te rečenice ona zvuči kao monstrum a ja kao žrtva njenih nerazumnih očekivanja. Evo o čemu se radi, piše bloger Metju Frej u svom eseju koji je izazvao veliku pažnju čitalaca.

Nekad ostavim prljavo posuđe pored sudopere koja je svega par centimetara udaljena od mašine za pranje posuđa. I dalje to radim i i dalje mi to nije neka strašna stvar. Nije mi bila strašna stvar ni dok sam bio u braku. Ali njoj to jeste bilo velika stvar. Ogromna.

Svaki put kada bi ona ušetala u kuhinju i vidjela čašu pored sudopere, bila je na korak bliža odluci da ode iz našeg braka. Međutim, ja toga nisam bio svjestan. Ipak, čak i da jesam bio svjestan, bojim se da se ne bih pretjerano trudio da promijenim to svoje ponašanje. Vjerovatno bih se samo više trudio da je uvjerim u to da nema ničeg strašnog u tome što ponekad ostavljam prljavo posuđe pored sudopere i tjerao je da sagleda stvari iz mog ugla.

Svakom muškarcu je vrlo važno da osjećaju da ih drugi poštuju.

Svakom oženjenom muškarcu je esencijalno važno da osjeća da ga njegova žena poštuje. Možda sam ja mislio da bi moja žena trebalo da me poštuje prosto zato što smo razmijenili bračne zavjete. Ne bi bilo prvi put da se ponašam kao da imam puno pravo na njeno poštovanje samo zato što sam joj muž. Ono što znam je da mi nikada nije palo na pamet da postoji povezanost između mog ostavljanja posuđa u mašinu za sudove i poštovanja moje žene.

Sjećam se koliko je često moja žena govorila da je iscrpljuje to što stalno mora da mi govori šta da radim. Ženama je najse*sepilniji muškarac onaj koji će im reći “sredit ću to” i onda srediti to što treba srediti.

Međutim, ona nije željela da mi bude majka, već partnerka i željela je da upotrebim svu svoju inteligenciju i sposobnost rezonovanja u logistici vođenja našeg zajedničkog domaćinstva.

Željela je da sam shvatim šta treba da se uradi i sam to sredim. Na bilo koji način, ali da sredim.

Volio bih da sada mogu da se sjetim zašto su mi te njene želje u to vrijeme djelovale tako nerazumno.

Muškarac je izmislio i sklopio gomilu gvožđa koja leti nebom potpuno pouzdano i bezbedno. Muškarac je dokazao heliocentrični model sunčevog sistema i ustanovio da Zemlja kruži oko Sunca. Muškarci dizajniraju i prave solitere. Muškarci presađuju srca.

Muškarci sjajno rade stvari.

Muškarci su potpuno sposobni da urade gomilu stvari koje ne rade i zbog kojih njihove žene padaju u očaj. Ono u čemu mi, muškarci, nismo dobri je u predviđanju kako će se naše žene osjećati povodom nekih stvari jer muškarci i žene imaju različite emotivne odgovore na iste stvari.

“Dobro, Met, zašto si ostavio čašu pored sudopere umjesto u mašinu za pranje sudova?”

Iz nekoliko razloga:

Možda ću je kasnije opet koristiti.

Uopšte mi ne smeta što čaša stoji tu.

Nikada me neće biti briga što čaša stoji pored sudopere. Bukvalno nikad. Nemoguće je da me za to bude briga. To je kao da očekujete od mene da se odjednom zainteresujem za hekleraj ili baštovanstvo. Ne želim da heklam, nikad u životu. I ne postoji scenario u kome je moguće da nađem zadovoljstvo u baštovanstvu.

Postoji samo jedan razlog zbog koga ću ikad odustati od ostavljanja čaše pored sudopere. To je lekcija koju sam prekasno naučio, a taj razlog je: Zato što volim i poštujem svoju ženu kojoj to mnogo znači. Razumijem da kada ostavim tu čašu pored sudopere, bukvalno joj izazivam bol jer sam joj time poručio: “‘Alo, ženo! Briga me za tvoje misli, mišljenja i želje. Mnogo mi je bitnije da uštedim tri sekunde svog vremena, koliko mi treba da smjestim čašu u mašinu, od toga da udovoljim tvojoj želji”.

Eto, tako odjednom ostavljanje čaša u mašini nije benigno i besmisleno kao što ste pomislili u prvi mah. Sada to postaje čin ljubavi i poštovanja. I to potezom od samo tri sekunde. I nije neka žrtva kad bolje razmislite, zar ne?

Ne moram da razumijem zašto je toliko nervira ta glupa čaša pored sudopere. Moram samo da razumijem da je izuzetno nervira. To je dovoljno da shvatim da je moje poštovanje prema njoj jednako odlaganju posuđa u mašinu.

Moje poštovanje prema njoj je ostavljanje svojih čarapa u korpu za veš umjesto na podu.

Moje poštovanje prema njoj je brisanje cipela prije nego što uđem u kuću.

Moje poštovanje prema njoj je kada je pozovem nakon što izađem sa posla i pitam je da li treba da donesem nešto.

To poštovanje vrijedi više od milion “Volim te”.

Samo muškarac sposoban da promijeni svoje ponašanje, čak i kad ne razumije zašto mora da ga promijeni, može da ostvari sretan brak.

Međutim, većina muškaraca bira da se bori za svoje pravo da ostavlja čašu pored sudopere.

“Jedi go*na”, mislimo u sebi. “Toliko žrtvujem za tebe, a ti ćeš da mi držiš predavanje oko jedne čaše? Sad si riješila da sasvim mirno popodne začiniš svađom i maltretiraš me zbog jedne čaše? Poslije svih onih stvari koje sam uradio za nas? Ako hoćeš čašu u mašini, izvoli i stavi je tamo. Ja ću je ostaviti gdje se meni sviđa”.

Čovjek iz priče ne želi da se razvede od žene jer mu stalno zvoca oko čaše, iako smatra da je njeno zvocanje potpuno iracionalno. On samo želi da se ona složi sa njim da je potpuno nevažno gdje će čaša stajati. Želi da ona shvati koliko je sitničava i oko koliko se nebitne stvari raspravlja sa njim.

Međutim, ona se nikad neće složiti sa njim, jer za nju to nije pitanje čaše. To je pitanje poštovanja.

Ni žena ne želi da se razvede od svog muža jer ostavlja čaše pored sudopere. Ne, ona hoće da se razvede jer smatra da je on uopšte ne cijeni i ne poštuje što dalje vodi to toga da je ne voli i da mu nije stalo do nje, kao i da ne može da računa na njega da će joj biti partner kroz život. Ne može da računa na njega. Zato mora da ode od njega.

U teoriji, muž želi da bije ovu bitku jer misli da je u pravu (i ja se potpuno slažem sa njim). Prljava čaša nikad ne može da bude važnija od mira u braku. Nažalost, većina muževa ne zna da svađa uopšte nije u vezi sa čašom. Žena se svađa jer se bori za to da priznate njeno prisustvo u kući. Bori se za vaše poštovanje, potvrdu vrijednosti i za vašu ljubav.

Da muž to zna i da muž to razumije, ne bi joj govorio da je luda i sitničava i ne bi njene napade zbog čaše pripisivao PMS-u.

Mnogo žena se ovdje neće složiti sa mnom. Žene prosto ne mogu da vjeruju da je moguće da njihovi muževi ne shvataju da, kada se rasplaču zbog te čaše, radi se o mnogo većoj stvari od čaše.

I ovo je važno: Koliko god puta ponovile muškarcu neku stvar, on neće odjednom magično shvatiti to što želite da shvatite. Jer muškarac gleda na tu čašu iz svoje perspektive – njega nikad ne bi povrijedilo to što žena stalno ostavlja prljavu čašu pored sudopere i prosto ne može da pojmi da bi iko mogao da se naljuti zbog toga.

“Kako se ja nikad ne ljutim kad radiš stvari koje se meni ne sviđaju?!”, uzvraća muž, kao da njegova žena namjerno bira da bude povrijeđena zbog čaše.

Kada izaberete da volite nekoga, postaje vam zadovoljstvo a ne obaveza da radite stvari koje toj osobi pričinjavaju zadovoljstvo.

Nećete reći: “Je*iga, opet moram da radim ovo s*anje zbog moje žene”. Ne, sa zadovoljstvom ćete uraditi tu sitnicu koja joj pokazuje da i dalje mislite na nju i njene potrebe.

Jednom kada muškarci zaista shvate da je moguće da postoji povezanost između prljave čaše na sudoperi i izdajstva u braku, tada će se sve promijeniti, prenosi “Devet meseci“.

 

Izvori: devetmeseci.net/mondo.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *