full screen background image

ZNANSTVENICI OTKRILI NEVJEROVATNU ISTINU: Konačno znamo što je dovelo do propasti drevne egipatske civilizacije

--

Čestice pepela u zraku i vulkanski plinovi uticali su na klimu i narušili ciklus monsunskih kiša, što je dovelo do isušivanja Nila i pada drevne egipatske civilizacije.

Kultura i civilizacija Starog Egipta formirana je oko rijeke Nil i mnogo je zavisila od njenog izlijevanja. Zemljoradnja se u tom području razvijala brzo jer je voda iz rijeke punila dolinu oko sebe korisnim mikroelementima. Upravo zato su svi veliki gradovi starog Egipta i nastali pored ove rijeke.

 

Proces izlijevanja Nila u potpunosti je zavisio od vodostaja rijeke, koji je opet zavisio od kiša. Kada je vodostaj bio nizak, rijeka se nije izlijevala. Stari Egipat je trpio glad koja je, osim ekonomskih, vukla i političke posljedice.

 

Oko 44. godine prije nove ere, tvrde naučnici, na različitim točkama na planeti došlo je do snažnih erupcija vulkana. Čestice pepela u zraku i vulkanski plinovi uticali su na klimu i ciklus monsunskih kiša.

 

Nakon toga se Nil prestao se redovno izlijevati, a prihod je naglo pao, došlo je do nestašice hrane koja je na kraju dovela do pada civilizacije drevnog Egipta.

Izvor: SB
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *