full screen background image

ŽUSTRO SAOPĆENJE SDA: “Zaprepašteni smo činjenicom da SDP podržava obilježavanje ‘dana RS-a'”

--

SDA dijeli zaprepaštenje javnosti zbog činjenice da SDP podržava obilježavanje 9. januara kao “dana RS-a“, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću ove stranke.

 

– Nije moguće drugačije tumačiti to što je delegat SDP-a u Vijeću naroda RS Enes Suljkanović odbio da se pridruži podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH, koju su potpisali delegati iz bošnjačkog i hrvatskog naroda sa zahtjevom da se stavi van snage najnoviji zakon o praznicima u entitetu RS. Postupak SDP-ovog delegata je bacio više svjetla na nedavni tajni satanak Nikšića i Dodika u Banjoj Luci. Sve upućuje na to da je Suljkanovićev potez posljedica tog susreta i postignutog dogovora između SDP-a i SNSD-a – navodi se u saopćenju.

 

Iz SDA ističu kako je očigledno da se SDP nastavio ponašati po matrici koja je uspostavljena još tokom prošlog mandata kada je sa SNSD-om napravio sporazum kojim su srušene brojne reforme u BiH.

 

– Odbacujemo navode SDP-a o bilo kakvoj politizaciji, jer za SDA 9. januar nikad neće biti tema za politiziranje ili prikupljanje političkih poena, nego pitanje odnosa prema državi BiH i ravnopravnosti svih naroda u svakom njenom dijelu. Sve dok njihov delegat, koji je ranije učestvovao u obilježavanju godišnjica RS-a, ne potpiše apelaciju, smatraćemo da je SDP spreman radi borbe za vlast zanemariti masovna kršenja ljudskih prava koje je proizvelo proglašenje 9. januara ‘danom RS-a’ – saopćeno je iz SDA.

 

“Slobodna Bosna” je ranije pisala da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske sa dvojicom delegata iz reda hrvatskog naroda, Željkom Stipićem i Mijom Perkunićem, uputio je apelaciju Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti novog zakon o praznicima RS-a, po kojem 9. januar ostaje kao praznik u postojećoj zakonskoj regulativi.

Međutim, apelaciju nije potpisao delegat iz SDP-a Enes Suljkanović. Ovu informaciju Suljkanović potvrdio te pojasnio svoje razloge.

“SDA pravi demonstraciju. Napravili su tamo neki skup, došao je i Dževad Mahmutović, savjetnik Izetbegovićev. Pazite, to se treba riješavati na organima Kluba. Znači treba se zakazati Klub, a ne na nekim skupovima i slično”, kaže Suljkanović.

– Znači, nisam ni protiv, ali neću staviti svoj potpis dok se ne bude analiziralo na Klubu, jer odjednom se to sada radi osmog januara. Šta je se čekalo do sad? Znači, ako nije urađeno do sad, može i jedanaestog kada imamo redovni Klub, a imali smo Klub i dvadeset prvog.

Ističe da nije dao svoj glas zato što nije raspravljano na Klubu.

“Ja jednostavno imam svoj stav i imam ga još uvijek. Hoću da to ide redovnim putem, da dođe na Klub a ne po nekim skupovima, koje organizuje ne znam ko”, kazao je Suljkanović koji dodaje:  Neće tu faliti samo moj potpis, tu je i iz SBiH, čovjek nije potpisao i iz SBB-a će povući potpis, jer je to urađeno nakaradno, kaže on.

No nedavni sastanak lidera SDP-a i SNSD-a, Nermina Nikšića i Milorada Dodika, sada je poslužio kao prilog tvrdnjama po kojima se i Suljkanovićev stav tumači u kontekstu nedavnih razgovora.

“Čovjek je rekao zašto je bio tamo, i tu nema apsolutno nikakve veze, a ja sam tu faktički nebitan. Uopšte nije bitan moj potpis. Kaže se dva Hrvata, a šta je sa onih šest Hrvata. To se sad diže na neki nivo, a Hrvati svojim glasanjem nikada nisu podržali nijednu našu inicijativu. Međutim, tu sada postoji neka matematika, jer treba neko da se kandiduje za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda pa traži potporu. Ja ako sam dio Kluba, hoću da se poštuje moj stav i da se odluke donose na Klubu”, rekao je.

Izvor: slobodna-bosna.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *