full screen background image

Zvijezda društvenih mreža: Prasica Ljilja preživjela Božić!

--

Osiječku prasicu Ljilju prije godinu dana spasili su od sigurne smrti. Sad ima 150 kg i Facebook stranicu, putem koje je prati nekoliko hiljada obožavatelja.

Praščić je ležao u kanalu ranjenog trbuha. Na njega je slučajno naišao ljubitelj životinja koji je prasence, još živo, pokupio i odveo veterinaru.

 Bio je januar 2016. Praščić Babe, kako su ga od milja prvo nazvali, ubrzo se oporavio i kako nije imao vlasnika, zbrinut je u osiječkom Azilu za napuštene pse. Tamo je ustanovljeno da je praščić zapravo žensko pa je dobio novo ime – Ljilja. Još bolesnu Ljilju privremeno je udomila aktivistica Azila koja ju je držala u stanu, a nakon što je praščić još dva puta operiran zbog problema s utrobom i dva bruha, u aprilu su mu odlučili pronaći novog i trajnog udomitelja.

– Uzela sam Ljilju jer nisu imali gdje sa njom. Mi živimo u kući s velikim dvorištem u kojem se može slobodno kretati. Inače smo vegetarijanci pa je svinja kod nas sigurna – kaže Ivana Grmoja (30) iz sela Rakitovice kraj Donjeg Miholjca.

U njihovom dvorištu, osim Ljilje, živi još 30 mačaka, tri psa, kokoši i patka. No, Ljilja je vjerovatno među rijetkim slavonskim svinjama u Slavoniji koja nije namijenjena za kobasice i čvarke. Preživjela je i Božić.

U selu nemamo puno svinja pa je Ljilja, kada je došla, bila gotovo atrakcija, posebno kada se saznalo da će nam zapravo biti ljubimac. Nikada je nismo puštali u kuću. Živi u dvorištu i boksu unutar kojeg ima privatnu blatnu kaljužu koju voli više od svega – kaže Ivana. Kada je došla, Ljilja je imala tek desetak kilograma, a danas teži oko 150 više. Iako je po apetitu prava svinja, porodica pazi da je ne udebljaju previše. Ujutro i navečer jede mekinje, a preko dana kuhano voće i povrće. Jede gotovo sve, jedino ne voli paradajz. Ivana oko Ljilje ima cijeli dan posla. Ljilja je razmažena svinjica koja traži pažnju čim ugleda ljude.

Prepoznaje svoje ime kada je dozivate i jako je osjećajna. Kada su krajem godine Ivanini susjedi imali kolinje pa u dvorištu zaklali svinju koja je užasno skičala, Ljilja je cijeli dan bila u šoku. Od straha nije htjela izaći iz boksa niti bilo što jesti. – Izgledala je uznemireno. Idući dan je povraćala, stalno hodala uz mene i roktala kao da mi nešto želi reći – prisjeća se Ivana koja je inače profesor tjelesnog odgoja no, trenutno je nezaposlena. Da se radi o posve neobičnoj “gici” svjedoči i Facebook stranica Super Ljilje koja ima nekoliko hiljada fanova.

Udomiteljica Ivana često fotografija Ljiljine super trenutke pa te fotke objavljuje na Ljiljinoj stranici. Tu se može vidjeti kako Ljilja doista uživa u svom bezbrižnom seoskom svinjskom životu. – Nemamo namjeru Ljilju nikome dati. Biti će sa nama dokle god je živa, a to može biti i 20 i 30 godina jer toliko svinje prirodno žive – zaključuje Ivana.

piše 24sata.hr.

loading...Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *