full screen background image

Albanija u plamenu! Tirana: Hiljade građana na protestima, demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policiju

€20 free

Na antivladinim protestima koji su sinoć održani u Tirani demonstranti su bacali molotovljeve koktele i petarde na policiju, koja je stajala ispred zgrade Vlade. Sve to događalo se samo nekoliko sati nakon što su zvaničnici SAD-a i EU zatražili od obje strane suzdržanost.

Na protesu u prijestonici Albanije okupilo se nekoliko hiljada nezadovoljnih građana.

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova uoči protesta je saopćilo kako će opozicija pokušati ponoviti “nasilna djela” od prošlog puta, kada je povrijeđeno i privedeno nekoilko osoba zbog nasilja.

Treba napomenuti i da su Ambasada SAD u Tirani, kao i zvaničnici EU pozvali albansku opoziciju na suzdržanost od nasilja tokom protesta.

€20 free

– Nasilni protesti škode demokratskim reformskim naporima Albanije i njenim izgledima za napredak na putu prema EU – stoji u saopćenju Ambasade SAD u Tirani.

Nasilje na protestima osudila je i Organizacja za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

– Nasilje i zastrašivanje dužnosnika međunarodnih organizacija je neprihvatljivo – stoji u saopćenju predsjedavajućeg OESS-a i glavnog sekretara te organizacije.

Podsjetimo, opoziciona Demorkatska stranka optužila je Vladu da pokušava izazvati “konfrontaciju, sukobe i strah među građanima”. Inače, opozicjia protestuje od sredine februara, optužujući vladine zvaničnike za korupciju i krađu glasova na parlamentarnim izborima prije dvije godine. Oni zahtijevaju prijelaznu vladu i prijevremene izbore.

€20 free

Izvor: avaz.ba

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *