full screen background image

AMBASADA SAD-a ZA NOVI.BA: Pozivati OSBiH na nepoštivanje zakona je neprihvatljivo, ovakva retorika je opasna

€20 free

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je jučer pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske (RS) obuku uniforme bivše Vojske RS-a, što je izazvalo burne reakcije bh. javnosti.

Između ostalih, reagirala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, koja je u odgovoru na upit portala Novi.ba, podsjetila na Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine, koji jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH. 

€20 free

– Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati – upozorili su iz Odjela za odnose s javnošću američke ambasade. 

Istaknuli su da javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnosti u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. 

 Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije – stav je Ambasade SAD-a u Sarajevu. 

Poručili su da SAD ostaju opredjeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kao i nastavku njihove profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

€20 free

Izvor: novi.ba

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *