full screen background image

Erdoan i Putin razgovarali o Siriji i krizi vlasti u BiH

€20 free

Ključno povećati saradnju za mir i stabilnost .

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u ponedjeljak telefonom o najnovijim događajima u Idlibu u Siriji sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Erdoan je izrazio zabrinutost zbog kršenja prekida vatre u posljednje dvije sedmice od snaga Bašara el-Asada (Bashar al-Assad) u zoni za uklanjanje eskalacije Idlib, objavio je na Twitteru šef Odjela za komunikacije u uredu turskog predsjednika Fahretin Altun.

Erdoan je, također, istaknuo kako se ubijanje civila, napadi na škole i bolnice ne mogu smatrati borbom protiv terorizma.

€20 free

Naglasio je kako Asadov režim nastoji sabotirati tursko-rusku saradnju u Idlibu i naštetiti duhu sporazuma iz Astane, ističući kako bi rastuće napetosti u regiji ugrozile formiranje ustavnog odbora u Siriji i političkog procesa.

Dok su dvojica čelnika ponovo potvrdila svoju predanost Sporazumu iz Sočija, Erdoan je kazao kako će napadi naštetiti njihovim zajedničkim ciljevima.

€20 free

Erdoan i Putin dogovorili su se u septembru prošle godine da se Idlib pretvori u zonu deeskalacije u kojoj će biti strogo zabranjeni napadi.

Kada je u pitanju kriza vlasti u Bosni i Hercegovini, Erdoan je kazao kako je za regiju ključno povećati saradnju s međunarodnim organizacijama za mir i stabilnost.

Izvor: avaz.ba

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *