full screen background image

Imate visoki pritisak i šum u ušima? Ovo je mogući razlog

€20 free

Sve učestalije korištanje digitalnih medija (a paralelno s time i sve manje kretanja) negativno se odražava na posturu, posebice kod djece, uzrokujući prije svega bolove u vratu, području između lopatica i ramenima.

Položaj tijela koji imaju prilikom gledanja u zaslone, tj. naginjanje glave i vrata prema naprijed u odnosu na ostatak tijela, što se službeno naziva protrakcija, kao i lagano naginjanje glave u stranu, utječe na to kako će se tijelo djeteta dalje razvijati i rasti, upozoravaju pedijatri.

Oni su zbog učestalosti ovakvih zdravstvenih tegoba u svoju praksu uveli i novi termin – text neck – koji označava bolove u vratu i grčeve koji nastaju upravo zbog stalnog naginjanja glave prema dolje.

€20 free

Naime, statistički podaci govore kako se već pri blagom savijanju glave prema naprijed, za samo 15 stupnjeva, vrat opterećuje kao da ste na njega stavili teret od 27 kilograma, a opetovano ponavljanje istih radnji nužno dovodi do degenerativnih promjena kralježnice, piše Ordinacija.hr. Kad se tome pridoda i vrijeme provedeno ispred televizora, ispada da više od dva sata dnevno “ode” na ekrane, što je dvostruko više nego što stručnjaci toleriraju.

€20 free

Glavobolje, šumovi u ušima, poremećaj dišnog sustava i rada štitnjače, visoki krvni tlak dovode se u vezu s lošim držanjem, posebice s protrakcijom glave.

To ne čudi ako znamo da se na glavi nalaze svi “senzori” za preživljavanje, a kad se poremeti cirkulacija u tom dijelu, dolazi do poremećaja dotoka hranjivih tvari prema tkivima i organima, povećane napetosti u svim strukturama, disbalansa cjelokupnog lokomotornog sustava…

Osim bolova u vratu, ramenima i području između lopatica, protrakcija glave u izravnoj je vezi i sa skoliozom, problemima s lumbalnim dijelom kralježnice te problemima s diskovima.

Naime, diskovi se “hrane” kretanjem, a ako fizička aktivnost izostane, a cirkulacija je već poremećena zbog protrakcije glave, dolazi do dehidracije diskova i njihova stanjivanja, a u konačnici i do pritiska na živac i bola.

Izvor: tuzlanski.ba

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *