full screen background image

MASAKR NA SIRIJSKOJ GRANICI: Snage ISIL-a žestoko napale Assadov režima, ukupno 44 žrtve…

€20 free

U zadnjih mjesec dana su prorežimske i ruske snage intenzivirale zračne napade na neka područja koja su u rukama HTS u Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami .

Džihadisti su pokrenuli ofenzivu na snage režima, na granicama njihovog uporišta na sjeverozapadu Sirije i u borbama je ubijeno 18 džihadista i 26 vojnika, javila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

O pokrajini Idlib, kojom dominiraju džihadisti Hajat Tahrir al-Šarm (HTS, bivši ogranak al-Kaide) posljednjem velikom uporištu džihadista, Moskva i Ankara su sklopile sporazum i osnovale “demilitariziranu zonu”, prenosi Hina.

U zadnjih mjesec dana su prorežimske i ruske snage intenzivirale zračne napade na neka područja koja su u rukama HTS u Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami.

U utorak su džihadisti izveli protunapad u selu Kafr Nabuda na sjeveru Hame koje su sirijske snage zauzele 8. svibnja, naveo je SOHR.

Ubijeno 18 džihadista

€20 free

U sukobima je ubijeno 18 džihadista i pet sirijskih vojnika. Ukupno je u utorak poginulo 26 pripadnika snaga režima, precizira ta organizacija.

Sirijsko zrakoplovstvo izvelo je napade na tom području, a rusko zrakoplovstvo djeluje na jugu Idliba, dodaje isti izvor.

€20 free

Službena agencija Sana navodi da su terorističke skupine, kako nazivaju skupine koje se protive sirijskom režimu, ispalile rakete na zapadni dio Alepa, koji drži režim, pri čemu je ranjeno 6 civila.

Najmanje 180 civila je ubijeno u sukobima od 30. aprila, navodi SOHR.

Od kraja travnja je zbog bombardiranja juga Idliba i sjevera Hame izbjeglo više od 150.000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

U petak je UN na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti upozorio da opasnost od izbijanja humanitarne katastrofe u Idlibu ako se nasilje nastavi.

U Siriji od 2011. godine bijesni rat u kojem je poginulo više od 370.000 i raseljeno više miliona ljudi.

Izvor: SB

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *