full screen background image

OPASNO SE ZAKUHALO: EU upozorava Haftara da prijeti međunarodnoj sigurnosti…

€20 free

Europska unija osudila je ofanzivu snaga Khalife Haftara na Tripoli, ocijenivši da se radi o prijetnji za međunarodnu sigurnost te pozvala na trenutačno primirje u Libiji, prenosi AFP.

Vojni napad Libijske narodne vojske na Tripoli i eskalacija koja je uslijedila u i oko glavnog grada predstavljaju prijetnju za međunarodni mir i sigurnost i dodatno prijete stabilnosti Libije”, upozorili su ministri vanjskih poslova EU-a u zajedničkoj deklaraciji.

EU stoga poziva sve strane da se odmah pokrene prekid vatre i surađuje s Ujedinjenim narodima na potpunom prekidu neprijateljstava.

€20 free

“Prioritet je trenutačno primirje”, inzistirao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.Obaveza poštivanja embarga na oružje

“Slijepi napadi na gusto naseljene stambene zone predstavljaju ratni zločin i oni koji krše međunarodno humanitarno pravo moraju za to odgovarati”, upozorili su europski diplomati.

Zajednička deklaracija inzistira na “obvezi poštivanja embarga na prodaju oružja” Libiji.

Da bi se embrago proveo, Europljani bi trebali poslati ratne brodove na Mediteran, kako bi omogućili vojnoj operaciji “Sophia” da izvede taj zadatak, podsjeća AFP.

Operacija je produžena do 30. rujna, ali brodovi su povučeni.

€20 free

Izvor: (SB / Agencije)

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *