full screen background image

OSNIVAČ HUAWEIJA PORUČIO AMERIKANCIMA: “Potcjenjujete našu snagu, prozvodit ćemo vlastite čipove”!

€20 free

Ren Zhegfei je naveo kako njegova firma ima alternativu za nabavku čipova i kako program 5G neće biti promijenjen.

Osnivač i izvršni direktor kineskog telekomunikacijskog giganta Huaweija Ren Zhengfei izjavio je u utorak kako Sjedinjene Američke Države “potcjenjuju” njegovu kompaniju.

“Američko političko osoblje dosadašnjim postupcima pokazuje da potcjenjuje našu snagu”, rekao je on u intervjuu televiziji CCTV i drugim kineskim medijima.

Istakao je kako kompanija ima alternativu za nabavku čipova i kako u tom smislu ne može biti “izolirana” od ostatka svijeta.

Ren je dodao kako će program 5G, koji provodi kompanija, ostati “nepromijenjen” uprkos američkim mjerama.

Po pitanju tehnologije 5G, kako je naveo, druge kompanije će stići Huawei tek za dvije-tri godine.

Huawei se nalazi na spisku kompanija s kojima će američke firme moći poslovati samo ako za to dobiju dozvolu od vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice je zabranio američkim telekomunikacijskim firmama da posluju sa stranim firmama koje mogu predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost u SAD-u.

Trumpova mjera se odnosi i na Huawei, drugog svjetskog proizvođača pametnih telefona, koji je osumnjičen za špijuniranje za račun Kine.

Američke vlasti su u ponedjeljak pokušale smiriti tenzije odlaganjem uvođenja novih mjera za 90 dana, čime bi se Huaweiju i njegovim trgovinskim partnerima dalo vremena da se prilagode.

€20 free

Nezavisni eksperti smatraju da bi američki potezi mogli negativno utjecati na širenje 5G mreže i razvoj telekomunikacijske tehnologije u cijelosti.

“Ova odluka utječe i na američke proizvođače komponenata i kineske dobavljače. To je definitivno dvosjekli mač”, rekao je za TechRadar naučni analitičar iz tvrtke Canalys Mo Jia te dodao da je Huaweijeva 5G oprema sigurno jeftinija, a SAD bi mogao koristiti proizvode drugih proizvođača, koji su nešto skuplji. Važno je napomenuti i da još dva velika igrača na tržištu, Ericsson i Nokia, nisu američke tvrtke.

“Trenutno je odnos između Huaweija i evropskih zemalja stabilan. Međutim, postoji mogućnost da se u budućnosti američkoj strani prikloni više zemalja. Australija je također zabranila 5G opremu tvrtke Huawei, ali u ovoj fazi nije vjerovatno da bi bilo koja druga velika evropska zemlja zabranila Huawei, jer su njihova 5G rješenja jeftinija i konkurentnija u odnosu na druge”, rekao je Jia.

“Ako SAD zabrani Huaweiju da kupuje komponente ili softver od američkih tvrtki, to bi sigurno utjecalo na globalno poslovanje Huaweija i na cjelokupnu industriju”, naglasio je Jia.

€20 free

Huawei, prema dostupnim izvještajima, svake godine kupuje roba i usluga od američkih tvrtki u vrijednosti većoj od 11 milijardi dolara. Jia je rekao da je Huawei namjerno gomilao višak komponenti prije izvršenja narudžbe, i “mislim da Huawei kratkoročno ima dovoljno komponenti. Međutim, ako Huawei ne uspije promijeniti situaciju, pitanje je vremena kada će proizvodnja 5G opreme biti pogođena”.

izvor: (S.B./Agencije)

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *