full screen background image

Paljene svijeće ispred Predsjedništva Srbije u znak sjećanja na genocid

€20 free

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava zapalili su sinoć svijeće u parku ispred Skupštine Beograda i Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije u znak sjećanja na žrtve u Srebrenici i pozvali vlasti u Srbiji da taj zločin nazovu genocidom.

Marko Milosavljević, ispred Inicijative, rekao je da se ovogodišnje sjećanje na žrtve odvija u atmosferi buke, galame i nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva žrtava.

“Sve to je posljedica poricanja genocida i njegova relativizacija“, rekao je Milosavljević, govoreći o grupi ljudi koja se okupila ispred aktivista inicijative, vikali i nosili transparent “Pobio vas Alija, vaš balija”.

Milosavljević je rekao da su se nevladine organizacije i pojedinci okupili kako bi pokazali politiku života i poštovanja prema žrtvama.

“Naša zemlja je jedina na svijetu koja je odgovorna što nije spriječila genocid”, a znala je da će se dogoditi, ukazao je on.

€20 free

Ove godine, kao i godinama unazad, na istom mjestu stoje ljudi, a sada i nove generacije koje su spremne da pokažu da je moguće iskoračiti ispred vike, galame i buke i reći “žao nam je zbog žrtava”, rekao je Milosavljević.

On je najavio da će sljedeće godine, u organizaciji Inicijative, Foruma ZDF i Nezavidnog društva novinara Vojvodine, godišnjica genocida biti obilježena performansom umjetnice Aide Šehović “Što te nema”.

€20 free

Milosavljević je izrazio nadu da se ta 25. godišnjica neće dogoditi bez poruke državnih vlasti iz Srbije da se u Srebrenici dogodio genocid.

Na performansu paljenja svijeća bili su i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške i Albanije, a aktivisti su nosili transparent “premladi da se sjećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo”.

Blizu dvadesetak mladića i žena okupilo se naspram aktivista Inicijative i uzvikivali da se niko ne sjeća i nikoga nije briga za srpske žrtve na Kosovu, a medijima su dovikivali “prostitutke”.

Te dvije grupe razdvajao je kordon policajaca i nije bilo incidenata.

Izvor: novi.ba

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *