full screen background image

RUSKI SPUTNJIK PLAŠI SRBE: “Nato sprema komšije za obračun sa Srbijom”!

€20 free

Učešće vojske Kosova na NATO vojnim vježbama u Hrvatskoj je nastavak politike koju zapadni centri moći već godinama sprovode prema Zapadnom Balkanu, a pogotovo prema Srbiji, kaže za Sputnjik nekadašnji šef Vojnobezbednosne agencije general Momir Stojanović.

Beogradska redakcija ruske agencije Sputnjik piše da je u Hrvatskoj tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vježbe, u kojima će sudjelovati 15 država egije, među koji i Kosova, a prva je počela 10. maja povodom obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO. 

“Immediate Response 19”, “Astral Knight 19” i “Swift Response 19” nazivi su vježbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM), koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj. Među partnertskim zemljama Nato pakta, nalazi se i BiH, koja će također sudjelovati u nevedenim vježbama.

Prva vježba “Immediate Response 19” trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske. U vežbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

Slijedeća “Astral Knight 19” je vježba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE), koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom slijedi “Swift Response 19”, koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna.

€20 free

U tim vježbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 aviona, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, zvanično je saopćilo  Ministarstvo obrane Hrvatske. 

€20 free

Sugovornk Sputnjika, Nomir Stojanović, podsjeća da po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 uopće nije predviđeno da Kosovo može imati oružane snage, ali je Zapad prešutno prešao preko formiranja „vojske Kosova”, a sada ide korak dalje, da takvu nelegaliziranu vojsku pozivaju na vježbe u okviru NATO-a.

Sagovornik Sputnjika pretpostavlja da je na djelu zaoštravanje odnosa između Istoka i Zapada preko Balkanskog poluostrva.

– Mislim da je to, na neki način, odgovor NATO-a, prije svega SAD, na vojnu parade koja je održana u Nišu, da bi se na neki način napravio balans i poslala poruka kosovskim Albancima da je NATO garant njihove bezbednosti, iako Kosovo nije u sastavu NATO – smatra Stojanović.

On podsjeća da Kosovo već odavno sa Vojskom Republike Albanije organizira zajedničke obuke i vježbe, tako da je to jedna „jako teška situacija kad je u pitanju bezbednost Srbije”, a vojnim vježbama u Hrvatskoj, na kojima učestvuju vojske Albanije i Kosova, šalje se loša poruka Srbiji.

– Očigledno da klizimo u neki rasplet, neko zaoštravanje oko ovog ‘Gordijevog čvora’ na prostoru Zapadnog Balkana i stvarno nisam optimista i ne vidim da se diplomatskim ili nekim drugim sredstvima može nešto riješiti. Faktički, ovo će potrajati, mišići će se trenirati nad Srbijom i kako će to ispasti – to teško može bilo ko da predvidi u Srbiji – zaključio je Stojanović.

Izvor: SB

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *