full screen background image

ŠTA SE DEŠAVA: Snage MUP-a Republike Srpske na granicama Bosne i Hercegovine!?

€20 free

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić razgovarao je u utorak u Sarajevu s direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom o provedbi Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice koji je potpisan polovinom 2018. godine

Na osnovu Sporazuma policijski službenici MUP-a RS-a u koordinaciji s pripadnicima GPBiH angažirani su na sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata na posebno ugroženom istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice, a trenutno je angažirano 84 policajca, priopćila je Granična policija BiH.

€20 free

Uslijed potrebe za većim brojem službenika u nadzoru granice s povećanim pritiskom migranata, te najavi Državne agencije za istrage i zaštitu BiH da zbog privremenog financiranja institucija BiH u narednom razdoblju neće biti u mogućnosti angažirati svoje službenike koji su trenutno raspoređeni na istoku i sjeveroistoku BiH, direktori Galić i Ćulum razgovarali su o neophodnosti povećanja podrške MUP-a RS-a.

€20 free

Dogovoreno je kako će MUP RS-a povećati broj službenika koji će u koordinaciji pripadnika GPBiH sprečavati ilegalne ulaske migranata iz pravca Srbije i Crne Gore.

Također, na sastanku je suradnja dva policijska organa ocijenjena veoma dobrom te je najavljeno njeno daljnje unapređenje i u drugim oblastima rada, navodi se u priopćenju.

Izvor: SB

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *