full screen background image

Tajne depeše iz Britanske ambasade u SAD: Nije Tramp odustao od napada na Iran u strahu da će poginuti 150 ljudi, razlog je drugi

€20 free

Britanski list “Mail on Sunday” objavio je danas diplomatske depeše britanskog ambasadora u SAD u kojima je navedeno da su američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegov kabinet nevješti i disfunkcionalni, a njihova je politika prema Iranu haotična.

Kim Darok (Darroch), prema nizu tajnih depeša i bilješki poslanih vladi u Londonu, ocjenjuje da aktuelni kabinet neće postati bitno normalniji nego što jest, odnosno manje disfunkcionalan, nepredvidiv i podijeljen unutrašnjim sukobima te manje diplomatski nespretan i nevješt.

Trampov predsjednički mandat mogao bi se naprasno urušiti i završiti sramotno, napisao je Darok.

Prema izvještaju britanskog lista, najoštriji su epiteti koje je britanski diplomata upotrijebio u opisu američkog predsjednika “nesiguran” i “nesposoban”.

On je potvrdio i pisanja američkih medija o žestokim unutrašnjim sukobima i haosu u Bijeloj kući.

U depeši koja je poslana 22. juna, britanski ambasador kritizira Trampovu politiku prema Iranu, nazivajući je nekoherentnom i haotičnom.

€20 free

– Tvrdnja američkog predsjednika da je opozvao raketni udar na Iran zato što je moglo stradati 150 Iranaca “nije baš uvjerljiva”. Veća je vjerovatnost da se od početka nije slagao s tom idejom, pribojavajući se kako bi to očigledno odstupanje od vlastitih obećanja iz predizborne kampanje iz 2016. godine izgledalo u 2020. – prenosi britanski list ono što je Darok napisao u depeši.

U britanskom ministarstvu vanjskih poslova nisu demantirali istinitost depeša.

– Britanska javnost očekuje da naši ambasadori ministrima šalju iskrene, neuljepšane ocjene politike u zemljama u koje su poslani. Njihova mišljenja nisu nužno i mišljenja ministara ili vlade. Plaćamo im da budu iskreni – kazala je portparol ministarstva.

U osvrtu na moguće posljedice curenja depeša u medije, ona je rekla da britanski tim u Vašingtonu ima čvrste odnose s Bijelom kućom i oni će nesumnjivo odoljeti takvom neodgovornom ponašanju.

Darokov aktuelni mandat u SAD počeo je 2016. godine, prije Trampove pobjede na predsjedničkim izborima.

€20 free

Izvor: avaz.ba

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *