full screen background image

TEHERAN POSLAO LONDONU POSLJEDNJE UPOZORENJE: “Odmah oslobodite naš tanker ili ćemo mi…”

€20 free

Gibraltar je jučer presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao pozvavši britanskog veleposlanika na konzultacije

Iran je danas pozvao Britaniju da smjesta pusti naftni tanker koji je britanska mornarica zadržala proteklog tjedna kod Gibraltara zbog sumnji u kršenje europskih sankcija prijevozom nafte Siriji, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova za državnu novinsku agenciju IRNA.

“Opasna igra”

“To je opasna igra i imat će posljedice. Ne postoje pravni temelji za zadržavanje. Puštanje tankera u interesu je svih zemalja”, rekao je glasnogovornik Abbas Mousavi.

Iran je upozorio da će uzvratiti mjerama ako ne dođe do puštanja.

Jučer su se tri broda, za koje se vjeruje da pripadaju iranskoj Revolucionarnoj gardi, približila britanskom tankeru u vlasništvu British Petroleuma nastojeći mu omesti prolaz, no nakon upozorenja s britanskog ratnog broda koji je bio u pratnji, iranski brodovi su se povukli s mjesta događaja.

Iran odbacuje tvrdnje da je riječ o njegovim plovilima.

€20 free

Gibraltar je jučer presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao pozvavši britanskog veleposlanika na konzultacije.

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Iran tvrdi da je Grace 1 plovio u međunarodnim vodama i da ga u skladu s međunarodnim pravom, britanske vlasti ne mogu zaustaviti.

Pojačane sankcije iz SAD-a

Prema podacima brodarskog časopisa Lloyd’s List, Grace 1 je prevozio naftu iz Irana. Ako je to točno, time je kršio i američke sankcije nametnute Iranu.

Mousavi je, optužujući Britaniju da je zadržala tanker pod pritiskom Sjedinjenih Država, kazao za agenciju IRNA kako “takve ilegalne mjere mogu povećati napetosti u Perzijskom zaljevu”.

Velika Britanija je jedan od potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015., iz kojeg se američki predsjednik Donald Trump prošle godine povukao te nametnuo sankcije Iranu.

Washington je početkom svibnja pojačao sankcije zahtijevajući da sve države i kompanije zaustave uvoz iranske nafte ili će biti izbačene iz globalnog financijskog sustava.

€20 free

Iran je na američke sankcije odgovorio nepoštovanjem obveza iz nuklearnog sporazuma. Washington je tijekom proteklih tjedana doveo dodatne snage u regiju kako bi odgovorio na ono što naziva iranskim prijetnjama.

Izvor: SB

Loading..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *